Sehnat léky ve svátek bude složitější. Lékárny v obchodních centrech budou mít zavřeno

27. říjen 2016

V pátek 28.10. zůstanou velká nákupní centra v našem kraji zavřená. Začíná totiž platit nový zákon, který zakazuje prodej ve vybrané státní svátky. Jenže spolu se supermarkety bude mimo provoz i většina lékáren, které v nich mají pobočky. Ty ale často mají nejdelší otevírací dobu a vlastně tak nahrazují pohotovost. Sehnat léky tedy bude složitější.

Žádná nonstop lékárenská pohotovost v Pardubickém kraji není. Nejdéle zavírá lékárna v pardubické nemocnici, a to v deset hodin večer.

„Našli se i tací, kteří si přišli během pohotovostní služby třeba pro těhotenský test, nebo jim doma došla výživa pro děti,“ říká Dušan Korel z Pardubické nemocnice.

Čtěte také

Podle něj službu využije jen minimum lidí a ne vždy jsou to naléhavé případy. To byl také důvod, proč nepřetržitá služba skončila, vysvětluje mluvčí pardubického kraje Dominik Barták: „V minulosti byla celonoční služba zvažována, byla dokonce i zavedena, ale nevyplatila se, proto byla zrušena.“

Povinnost zajistit dostupnost léků mají hejtmanství. Těm nepřímo pomáhají velké řetězce. Lékárny v nich mají otevřeno až do večera a zákazníci spojí dvě věci dohromady, nákup i vyzvednutí receptů. V pátek ale na většině míst zavřou taky.

Lékárny v nemocnicích otevřou

Bez obchodů nedává provoz smysl, říká zástupce velkého lékárenského řetězce Vadim Petrov: „V tyto dny neordinují lékaři, takže výdej léků na recept je minimální. O státních svátcích, zvláště jestliže de facto prodlužují víkend, je zájem o lékárenské služby velmi malý. Provoz lékáren je výrazně ztrátový.“

Například v Chrudimi by tak nastala situace, že ve městě nebude dostupná jediná lékárna. Nakonec ale mimořádně otevře nemocniční zařízení, i když jen do pěti odpoledne.

„Snažíme se vyjít vstříc pacientům, kteří nemají vlastně kam toho 28. října přijít. Uvidíme, jak se to osvědčí, nebo neosvědčí. Je to zkouška,“ říká vedoucí chrudimské nemocniční lékárny Petra Ulrichová.

Lékárna Kladno - tady lékárnice pracovala a stále pracuje

Poslední záchytná možnost jsou Pardubice. Pro obyvatele Hlinska je to čtyřicet minut cesty, z Litomyšle padesát, z Ústí nad Orlicí více než hodina. A to podle prezidenta České lékárnické komory Lubomíra Chudoby tak úplně neladí se zákonem.

„Platí nařízení vlády, které říká, že zdravotní služby včetně lékárenské mají být dostupné do 35 minut, myšleno dojezdový čas,“ doplnil Chudoba.

Ve svátek bude mít nakonec otevřeno nemocniční lékárna v Ústí nad Orlicí, ale jen dopoledne. V jednu hodinu odpoledne zavírá pohotovostní lékárna v Litomyšli a nejdéle bude otevřená lékárna v Pardubické nemocnici, kde končí v deset hodin večer.

Stejná situace se bude opakovat i o vánočních svátcích. Zákaz prodeje pro velká obchodní centra platí také 25. a 26.prosince.

autor: kop
Spustit audio