Sekačkový klid. Města dávají místo nízkých trávníků šanci loukám

11. červen 2019 11:15

Zahradníci v některých městech v Pardubickém kraji nechávají sekačky uklizené. Místo krátce střižených trávníků dávají prostor rozkvetlým loukám. Radnice se snaží bojovat se suchem tak, že mění systém péče o zeleň. Zvolené způsoby jsou různé, ale všechny mají stejný cíl.

Trávníky se rozhodli nesekat ve Svitavách, kde vybrali plochy v okrajových částech města a tam se nechá tráva narůst do větší výšky. Podobně je na tom Hlinsko, kde se nebudou sekat tři velké louky a zahradníci zkoušejí nechat víc zarostlé pruhy třeba i na sídlišti.

V Jevíčku se také sekáči některým místům budou vyhýbat, jak řekl starosta Jevíčka Dušan Pávek (KDU-ČSL): „Budou ponechány s lučním porostem a budou sekány maximálně dvakrát ročně s tím, že bychom chtěli případně místním spolkům myslivců a chovatelům nabídnout louky k sušení sena.“

Sto litrů po kapkách. Pardubice chrání stromky proti suchu vodními vaky

Do jednoho vodního vaku se vejde přibližně 50 litrů vody. U větších sazenic se používají dva vaky

U některých mladých stromků v centru Pardubic se v poslední době objevily velké zelené plastové vaky s vodou. Radnice prvního obvodu začala zatím jako jedniná ve městě testovat tento způsob závlahy dřevin. Mělo by to v případě suchého léta pomoct k přežití hlavně nově vysazených stromů.

Pro změnu se rozhodli ve Skutči, kde nastavili mozaikový systém. To znamená, že některé partie trávníků budou posekané a některé ne. A také se sníží četnost sekání.

Chrudim mulčuje

V Chrudimi se na většině území města mulčuje. Posekaná tráva tak zůstává ležet na místě. A také jsou vybrané bezúdržbové plochy, třeba svahy kolem průchodu Myší díra, nebo u umělecké školy.

A proč se vlastně radnice rozhodly vyhlásit sekačkový klid? Vyšší tráva by měla lépe zadržovat vlhkost. A druhý důvod jsou motýli a další hmyz. Ti vysoké rostliny potřebují k životu. Takže je to soubor ekologických opatření.

Svahy u městských hradeb v Chrudimi jsou porostlé modřencem

Ludmila Dalecká, která se stará o zeleň v Hlinsku, přidala ještě jednu motivaci ke změně: záhony kopretin vypadají lépe, než posekaný trávník.

Nový systém teď radnice ještě testují, ale počítají s tím, že pokud by se osvědčil, budou další místa se zákazem sekaček následovat.

Spustit audio

Související