Hmyzí záhony: Chrudimští zahradníci zkoušejí propašovat přírodu do města

3. srpen 2017

Kolem záhonu u banky uprostřed Chrudimi projdou každý den stovky lidí. Zastaví se málokdo. Na první pohled to vypadá, že údržbáři zapomněli posekat kus trávníku. Při druhém ale překvapí záplava barev, květů a výrazné vůně. Chrudimští zahradníci zkouší takzvané hmyzí záhony.

„Je to okrasný trvalkový záhon, složení trvalek jsme přizpůsobili tak, aby květiny byly medonosné a aby hodně přitahovaly motýly, včely a brouky,“ popisuje správkyně městské zeleně v Chrudimi, Kateřina Jánská.

Na hmyzím záhonku je mnoho druhů rostlin a rozdělen je podle barev. „Je to rozdělené na dvě půlky, jedna strana je dělaná do žluta, druhá strana je modrofialová,“ dodává správkyně.

V záhoncích je například vratič, řebříček, třapatka, krásnoočko, levandule nebo šalvěj. Včely prý nejvíce přitahuje modrofialová perovskia.

Na hmyzích záhonech v Chrudimi jsou vysázené i bylinky

S plánováním dalších záhonků v Chrudimi nekončí, Kateřina Jánská má vytipovaná nejméně další dvě místa, která chce osázet: „Na začátku je to poměrně náročnější investice, trvalky jsou dražší než letničky. Ale máme taky trvalkový záhon vedle kostela. A na druhé straně Chrudimi u historických hradeb je záhon pro stínomilné trvalky.“

Levandule, rozchodníky a další trvalky ještě zahradníci nasázeli na další neobvyklé místo. Zdobí totiž ostrůvky několika kruhových křižovatek.

autor: kop
Spustit audio

Související