Semafor, silnice, chodníky. Začíná velká oprava Masarykova náměstí

29. červen 2018 10:29

Pardubické Masarykovo náměstí čeká o prázdninách velká oprava. Silničáři spraví vozovku, která patří kraji, radnice nechá dát nový povrch na rozbité chodníky, přibydou také nové lavičky a stojany na kola.

Na přechodu pro chodce mezi ČSOB pojišťovnou a obchodním centrem bude nově semafor. Kvůli pracem bude na místě omezený provoz, trolejbusy a autobusy budou jezdit po objízdných trasách.

V roce 2004 se silnice na Masarykově náměstí opravovala, ale podle ředitele Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslava Němce je oprava nezbytná. „Musíme si uvědomit, že touto třídou projíždí přes 20 tisíc aut za 24 hodin, to je provoz, který má charakteristiku dálničního provozu. To opotřebení tomu odpovídá.“

Novou technologii vyzkouší poprvé v Pardubicích

Na vozovku se bude pokládat nový, speciální povrch. „Jedná se o materiály, které zvyšují soudržnostní vazby mezi pojidlem, mělo by se dosáhnout lepších fyzikálně mechanických vlastností těchto vrstev. Tento projekt se odehrává jako výzkumná práce, je to věc, která je dotována státem a je to určitým způsobem odzkoušení této technologie pro silniční hospodářství České republiky. V těchto podmínkách jsme zcela jistě první, kdo to bude zkoušet,“ vysvětluje Miroslav Němec.

Opravy Masarykova náměstí přinesou změnu tras MHD a objížďky

Křižovatka na Masarykově náměsti v Pardubicích

Masarykovo náměstí v Pardubicích bude celé léto částečně uzavřené. 2. července začne oprava chodníků a silnice.

Nejprve budou odstraněny dlažební kostky, poté dojde k úpravě podloží, položen betonový kryt a následně odfrézována asfaltová vrstva. Doprava bude řešena po objízdných trasách, říká ředitel Správy a údržby silnic.

„Vzhledem k tomu, že místo je vysoce dopravně exponované, tak nejdříve bude řešen pruh od Chrudimi směrem k zimnímu stadionu a ve druhé etapě v srpnu bude řešena druhá strana. V jednom směru bude silnice průjezdná, pro druhý směr bude objízdná trasa. Ty jsou dvě, první by měla zachytit první odklon dopravy, to je ulice Teplého po silnici I/37 směrem na Hradec Králové a na exitu Rosice by se mělo sjíždět směrem ke Studentské ulici k Univerzitě.“

Kvůli opravě budou jezdit po objízdných trasách také vozy městské hromadné dopravy.

Spustit audio