Seniorům s registrací k očkování pomáhá krajská linka, od rána je vytížená

18. leden 2021 10:09

Pardubický kraj dnes spustil informační linku k očkování proti koronaviru. Lidé mohou volat na telefonní číslo 466 026 466. Obsluhuje ji pět úředníků. Od rána je vytížená.

„My jsme záměrně spustili linku až dnes v pondělí, protože jsme chtěli úředníky důkladně proškolit. Přístupové údaje jsme obdrželi na poslední chvíli,“ řekl mluvčí kraje Dominik Barták.

Od pátku funguje celostátní linka 1221. „Jak jsme se přesvědčili během pátku, celostátní linka kolabovala, proto jsme se rozhodli, že krajskou linku zřídíme. Pomáháme pouze s registrací, ale nepodáváme žádné další informace ohledně covidu,“ řekl Barták.

Čtěte také

Krajští úředníci, kteří teď pracují v call centru, žadatele provedou registrací. Momentálně ale nejsou volné termíny na očkování, protože není dost vakcín. „Do systému je zaregistrujeme. Největší úskalí systému je, že senioři musí ve svém mobilním telefonu zadávat PIN a zpětně nám ho potvrzovat. Takže se složitě propojume několika telefonáty, než nám ho jsou schopni nadiktovat,“ řekla úřednice Štěpánka Makarová.

„Zájemci volali už před osmou. Vakcíny zatím nejsou. Termíny jsou vyčerpány,“ dodal úředník Matěj Kačírek. Telefonní linka bude fungovat, dokud bude potřebná, řekl krajský mluvčí. Termíny pro očkování seniorů od 80 let a dalších lidí v prioritní skupině nemocnice uvolní, až bude mít dost vakcín, první žadatelé by mohli dostat vakcínu ke konci týdne. Zatím se v kraji očkují lékaři a zdravotnický personál.

autoři: Drahomíra Bačkorová , pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související