V bývalé reálce v Pardubicích vzniká krajské očkovací centrum

11. leden 2021 14:36

Ze sálu Jana Kašpara v pardubické bývalé reálce bude krajské očkovací centrum. Tento týden ho úředníci upraví podle požadavků hygieniků a zdravotníků.

Rozlehlé prostory sálu, předsálí, šaten a velké haly ukázal redaktorce Českého rozhlasu ředitel krajského úřadu Jaroslav Folprecht. Potřebné úpravy a uspořádání navrhli zdravotníci a hygienici, úředníci budou mít plné ruce práce, aby splnili všechny požadavky.

„Prostory se budou muset předělit, bude se muset třeba v hlavním sále zakrýt podlaha, protože koberec je obtížněji dezinfikovatelný, než linoleum nebo PVC. Budou tady určité zásahy, které se týkají přívodu vody a odpadu, budeme muset zakrýt okna průsvitnými neprůhlednými fóliemi, dispozičně udělat všelijaká oddělení,“ dodal Folprecht.

Objednaní lidé budou do reálky chodit zadním vchodem z ulice Na třísle, nejdřív s nimi úředníci proberou nutné administrativní záležitosti, pak půjdou do předsálí, ze kterého bude jakási čekárna. „V hlavním sále bude pracoviště pro lékaře, kde budou tři boxy, kde dojde k vyšetření očkovaných,“ dodává Folprecht.

Ředitel krajského úřadu dodal, že v sále pak bude šest očkovacích míst opět upravených tak, aby měli lidé nějaké soukromí. Za den by měli zdravotníci stihnout naočkovat asi 500 lidí.

Přestavět za týden

Úředníci přitom musí přeměnit sál na očkovací centrum za týden, 18. ledna by totiž měl začít testovací provoz.

Vizualizace očkovacího centra v bývalé reálce na Komenského náměstí v Pardubicích

„To znamená fáze, kdy budeme zkoušet logistiku, připravenost, materiální zabezpečení, personální zabezpečení,“ říká hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (3PK) s tím, že ostrý provoz krajského očkovacího centra je v plánu od  1. února, podmínkou ale je dostatek vakcín.

„Prozatím jsme obdrželi dvě plata, což je přibližně 2000 vakcín, v dalším týdnu to má být stejně. Následně už mají být plata dvě, nicméně to jsou stále tisícovky a na půlmilionový kraj je to stále málo,“ říká hejtman.

Proč krajský úřad? Nechceme jenom dávat pokyny mimo barák, úkolovat města a obce. Jsme schopní něco sami zorganizovat, říká hejtman Netolický. Poslechněte si celý rozhovor:

Další očkovací centra by měli vzniknout v únoru v městech, kde jsou krajské nemocnice a od března v dalších 15 obcích s rozšířenou působností.

Spustit audio

Související