Senzační senioři nemají na stárnutí čas

27. listopad 2015

Jste už v důchodu, ale máte přebytek energie? Rádi byste se aktivně podíleli na pořádaní zajímavých akcí. Podělte se o své vědomosti a schopnosti. Zapojte se do SenSen klubu. Co takové sdružení nabízí, o tom přišly do Pardubické Radioporadny mluvit Eva Blažková a Helena Šejvlová.

Pardubický klub vznikl v roce 2013 a dnes už má na padesát členů. SenSen pořádá pro veřejnost čtení knih nebo přednášky na nejrůznější témata. Skupina seniorů složená z rozmanitých profesí se setkává v Krajské knihovně v Pardubicích, kde si na pravidelných schůzkách plánuje akce různého charakteru: literární kavárny, cyklistické výlety, práci na počítačích, návštěvy muzea i galerií, výlety do přírody.

„Nedávno jsme měli přednášky o genetice a feromonech," říká Eva Blažková. Témata si členové klubu vybírají sami podle svých zájmů. Nejraději pardubický SenSen jezdí do divadla a spojuje to s procházkou v místě.

Klub je pro všechny

Dveře klubu jsou pro všechny zájemce dokořán. Nebojte se a přijďte se podívat, jak to všechno funguje. Helena Šejvlová se o klubu dozvěděla od svých kamarádek. „Mám ráda lidi. Teď organizuji zájezdy do divadel. Moc mě to baví," říká Helena Šejvlová. V klubu panuje příjemná nálada. Mluví se tam o všem možném od vnoučat přes vaření po zahradničení.

Nejmladší člen SenSen klubu se narodil roku 1951 a nejstarší v roce 1935. „Ale generační problémy nemáme," směje se Eva Blažková.

Motto pardubického SenSen klubu: „Stárnutí není nic jiného než zlozvyk, na který opravdu zaměstnaný člověk nemá čas."

Projekt SenSen (Senzační senioři) vznikl v Nadaci Charty 77 / Konto Bariéry jako odpověď na demografický vývoj v naší zemi. A jaké bariéry má tento klub zbourat? To, že jsou staří lidé jenom nemocní, nerudní, nesnášenliví. Naopak! Mnoho z nich je obdivuhodně vitálních, aktivních a schopných rozdávat moudrost i práci pro ostatní.

„SenSen klub se schází pravidelně každé druhé pondělí v deset hodin dopoledne. Zdá se nám to ideální čas. Z neděle zbyde oběd a tak v klidu můžeme posedět do poledne," uvádí Eva Blažková. Příští schůzka je naplánovaná na 30. listopadu, jste srdečně zváni.

autor: PRO
Spustit audio