Seschlou alej v Jahnově ulici v Pardubicích brzy nahradí nové stromy

9. srpen 2023 11:54

V pardubické Jahnově ulici v centru města by ještě letos měla začít obnova aleje. Stávající stromy u frekventované silnice totiž kvůli nevyhovujícímu prostoru pro zakořenění schnou. Jak zjistila reportérka Drahomíra Bačkorová, první městský obvod začal nové stromořadí připravovat už v roce 2019, projekt ale zbrzdila epidemie covidu a problémy s hledáním firmy, která má práce provést.

Město teď vybralo firmu, která se postará o výsadbu a také o úpravu chodníku a cyklostezky. Práce vyjdou na 10,5 milionu korun, město je většinově uhradí z norských fondů.

První pokus nevyšel

O obnovu aleje se město snaží opakovaně, ale předchozí výběrová řízení se nezdařila, nikdo se do tendru nepřihlásil nebo vybraná firma následně přestala reagovat na e-maily. „Jsem rád, že po předchozím výběru firmy, která nakonec od zakázky odstoupila, jsme se nyní výběrem firmy nové posunuli k realizaci a alej bude konečně obnovena,“ řekl primátor Jan Nadrchal (ANO).

Jednu z nejrušnějších ulic v Pardubicích lemují třešně. Nahradí je akáty, které podle města víc snesou

Dotace podle něj může být až 7,8 milionu korun. Obnova stromů se týká Jahnovy ulice a části náměstí Republiky. Firma nejdřív rozebere žulový chodník. Upraví ho a položí znovu a obnoví asfaltový povrch cyklostezky podél chodníku. „Souběžně s těmito pracemi dojde také na úpravu inženýrských sítí a veřejného osvětlení,“ řekl Nadrchal.

Spoutané kořeny

Na to naváže výsadba stromů, které nahradí uschlé kusy. V ulici je 26 kulovitých třešní. Jsou v betonových skružích, což jim neprospívá. Místo nich se mají sázet akáty, které nekvetou a nejsou vysokého vzrůstu. Dosahují výšky a šířky asi dva metry.

„V místech, kde budou stromy zasázeny, bude vytvořen systém prokořenitelných buněk, který rostlinám umožní vytvořit objem pro budoucí růst kořenového systému nově vysázených stromů. Plochy kolem stromů budou osazeny litinovou paprskovou mříží. Ta má rostliny ochránit nejen před nepořádkem, ale zároveň zajistit i ochranu kořenového systému,“ řekla náměstkyně primátora Jiřina Klčová (ANO). Alej bude obnovená do konce roku, dodala.

autoři: Drahomíra Bačkorová , pta | zdroje: Český rozhlas , ČTK
Spustit audio

Související