Jasan u pardubického nádraží měl jít pod sekeru. Teď je z něj Strom hrdina

4. červen 2021

Jen pět stromů z celé republiky získalo letos titul Strom hrdina. Nadace Partnerství tím chce upozornit na významné stromy, které jsou ohroženy lidskou činností. Jedním z pěti oceněných je 160 let starý mohutný jasan, který stojí za parkovištěm u obchodního domu Albert u pardubického nádraží.

Zahraniční investor ale na místě, kde roste, plánuje obchodní centrum. S příběhem Stromu hrdiny nás v Radioporadně seznámili environmentální aktivisté Alena Pikaliová a Tibor Schwarz.

„Snažili jsme se dělat všechno pro to, aby tam ten strom mohl nadále růst. Stojí totiž na úžasném území, v mokřadní oblasti slepého ramene Labe, které se jmenuje Podkova. Strom je nádherný a majestátní, vévodí této krajině. Bohužel je to ale oblast, kde jsou obchodní domy a staví se tam další.  Proto měl být i vzácný jasan pokácený,“ vysvětluje Alena Pikaliová.

Petice za záchranu majestátního jasanu

Na investora z německého Výmaru se s žádostí o uchování tohoto stromu pro další generace obrátilo asi tisíc lidí, kteří se podepsali pod otevřený dopis.

„Jako zástupci všech lidí, kterým není osud jasanu u pardubického nádraží lhostejný, jsme za strom orodovali na zastupitelství městského úřadu, také jsme zašli do hokejové arény, kde se konalo zastupitelstvo celého města Pardubice, a tam nás podpořili. Měli jsme z toho obrovskou radost,“ líčí cestu za záchranou jasanu Tibor Schwarz.

Přijďte na vyhlášení Stromu Hrdiny

9. června o půl třetí odpoledne se bude konat slavnostní vyhlášení Stromu Hrdiny přímo u jasanu, který stojí mezi obchodními domy Albert a Unihobby kousek od pardubického nádraží.

„Přijďte jasan svou účastí podpořit. Co nejširší zájem nás všech může strom uchovat pro další generace,“ zve na akci Alena Pikaliová.

Lidé, kterým není lhostejná příroda v Pardubicích a okolí, se v době koronaviru sdružili na facebookové skupině, která se jmenuje Pardubické ekologické fórum.

„Potkáváme se v online prostoru a diskutujeme o tom, co je možné udělat. A teď už konečně i živě můžeme uspořádat Týden pro klima, který se bude konat od 14. 6. po celý týden na Pardubicku,“ zve na různé akce do přírody Tibor Schwarz. Které konkrétně to budou? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související