Sestřičky z chrudimské charity převážou rány nebo píchnou inzulin v domácím prostředí

2. leden 2024

Oblastní charita Chrudim cílí na lidi, kteří potřebují domácí zdravotní péči. Patnáct zkušených zdravotních sester pečuje o zhruba sto klientů z Chrudimi a vesnic ve třicetikilometrovém okruhu od tohoto města.

Ke zdravotním sestrám se připojuje dalších třicet pečovatelek a sociálních pracovnic, které pomáhají málo soběstačným lidem při běžných denních úkonech. Nezbytnou součástí této pomoci je půjčovna pomůcek.

Fyzioterapeutka přímo do domu

„Máme spočítáno, že v roce 2023 jsme udělali téměř 30 000 návštěv u našich klientů. Je to o 6000 návštěv více než v roce předchozím. Lidé o nás vědí, o domácí zdravotní péči je velký zájem, proto jsme rozšířili náš tým o další sestřičku,“ říká ředitel Oblastní charity Chrudim Roman Peška.

„U nás jsou holky na svém místě. Vzájemná spolupráce a vstřícnost perfektně funguje. A máme dokonce fyzioterapeutku, což je výjimečné. A je neuvěřitelné, jak domácí fyzioterapie funguje. Pacient nikam nemusí a dovolím si říct, že efekt je skvělý,“ popisuje fyzioterapii v domácím prostředí vrchní sestra domácí zdravotní péče Petra Dvořáková.

Nejčastější jsou převazy a aplikace inzulinu

Častým impulzem, proč rodina osloví zdravotníky z oblastní charity, je neschopnost seniora správně si nadávkovat léky nebo převázat ránu.

„Převazy vedou na plné čáře a v závěsu za tím pak zaučení aplikace inzulinu. Někteří pacienti si nejsou schopni sami píchnout inzulin. Ale ta péče je velmi různorodá. A jakmile něco zhojíme, tak se objeví zase něco nového,“ konstatuje vrchní sestra a dodává, že veškeré zdravotní úkony v domácí zdravotní péči hradí pojišťovna.

Diabetes a inzulín

Podmínkou pro zájemce o tyto služby je doporučení od praktického lékaře nebo ambulantního speciality. Na základě jejich doporučení provádějí sestry z Oblastní charity Pardubice zdravotní péči.   

Charita půjčí schodolez i klozetové křeslo

Oblastní charita Chrudim nabízí ve své půjčovně pomůcky, které zajistí lepší fungování lidem omezeným v pohybu. Elektrická polohovací postel je pro trvale ležící lidi, k této posteli jde dobře zasunout i pojízdný stolek. Často se půjčují invalidní vozíky, ale i speciální věci. Například když nefunguje v panelovém domě výtah, jsou v půjčovně k dispozici dva schodolezy, klozetové křeslo, speciální stoličky do sprchy, a podobně.

„Nedílnou součástí půjčovny je poradenství. Lidé ani nevědí, že se takové pomůcky dělají. Třeba aby mohli staří lidé vylézt z vany. Na to se používají speciální stoličky nebo elektrický zvedák. K dispozici je i mobilní koupací vana, se kterou přijede pečovatelka a zajistí celkovou hygienu, která zachová lidem důstojnost i pohodlí,“ uzavírá ředitel Oblastní charity Chrudim Roman Peška.

Spustit audio

Související