Silničáři po 2 letech zprůjezdnili mimoúrovňovou křižovatku U Trojice v Pardubicích

23. září 2021 09:45

Pardubická mimoúrovňová křižovatka, kterou ŘSD nazývá Palackého, je po stavebních úpravách průjezdná všemi směry. Silničáři ale ještě dokončují poslední drobné úpravy. Práce na dostavbě křižovatky trvaly bezmála dva roky.

Řidiči se ale musí připravit na několik změn. První je trasování ve směru od Hradce na Chrudim. Dřív cesta vedla po sjezdu směrem k hlavnímu nádraží a pak přes krátkou spojku na nadjezd u Parama. To už teď neplatí.

Silnice nově vede v přímém směru, bez jakéhokoliv odobočování, souběžně s vozovkou v protisměru. V Praxi to znamená, že teď už by se neměly na sjezdu do centra tvořit kolony kvůli autům jedoucím na Chrudim, protože proud vozidel na Chrudim má vlastní pruh.

Jiný je i sjezd od Chrudimi směrem do centra Pardubic. Dřív se sjíždělo z nadjezdu u Parama kolem Lidlu na kruhový objezd. Řidiči jedoucí od Chrudimi teď musí původní odbočku přejet a jet dál směrem na Hradec a nový sjezd je udělaný zhruba o 200 metrů dál.

Od Chrudimi k nádraží jinudy

Na kruhový objezd u Lidlu se tak řidiči samozřejmě dostanou, ale tentokrát z jiného směru než se jezdilo dřív. Výjezd od nádraží na Hradec i na Chrudim a sjezd od Hradce do centra zůstávají stejné, jak byli řidiči zvyklí.

Nad značnou částí křižovatky budou v dohledné době navíc troleje. Dopravní podnik bude přes nadjezd u Parama a přes tuto velkou křižovatku stavět trolejbusovou trať. Ve směru z Dukly na nádraží budou vozy dopravního podniku využívat starý sjezd u Lidlu.

Trať z Dukly k nádraží bude hotová ještě letos. V opačném směru by měla začít příští rok na jaře a být hotová do léta.

Nic už by se ale nemělo znovu rozkopávat, protože ŘSD se domluvilo s dopravním podnikem a při právě končící dostavbě mimoúrovňové křižovatky se rovnou stavěly takové sloupy veřejného osvětlení, které zároveň unesou troleje.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související