Silvestrovské recepty nutriční terapeutky Jaroslavy Pavlíčkové

8. září 2009

Vydatná česnečka 2 paličky česneku, 2 brambory, 1 cibule, 1/4 celeru, 1 mrkev, hovězí vývar, 100 g Niny, 100 g klobásek, sůl, majoránka, pepř, 2 vejce, 1 lžíce sádla, zakysaná smetana Nastrouhanou kořenovou zeleninu, nasekanou cibuli a nakrájené klobásky orestujeme na sádle, přidáme prolisovaný česnek, na malé kostičky nakrájené brambory, zalijeme vývarem a vaříme asi 15 minut. Polévku dochutíme, rozkvedláme do ní vejce se smetanou a na talíři ozdobíme nastrouhanou Nivou.

Vepřové závitky "spravováčky"

4 plátky vepřové krkovice
150 g vepřových ledvinek
150 g anglické slaniny
750 g kysaného zelí
0,2 l zakysané smetany
6 stroužků česneku
2 cibule
0,25 l suchého bílého vína
2 lžíce francouzské hořčice
sladká paprika
olej
sůl
pepř

Plátky masa hodně rozklepeme, osolíme, potřeme hořčicí a necháme odpočinout, Na oleji zpěníme na drobno nasekanou cibuli a česnek, přidáme na nudličky pokrájenou slaninu a vepřové ledvinky a restujeme asi 5 minut. Přidáme půl dávky zelí, zasypeme sladkou paprikou, promícháme a po chvilce odstavíme z ohně. Na plátky masa rozdělíme směs, uděláme závitky a naskládáme je do zapékací misky, do které jsme dali zbylé zelí. Zalijeme polovinou vína a pečeme v troubě předehřáté na 200 stupňů Celsia. Po 20 minutách zalijeme zakysanou smetanou rozšlehanou se zbytkem vína a pečeme dalších 10 minut.

Zelený čaj - urychluje regeneraci
Heřmánek, máta - zklidňuje žaludek a mírní bolesti hlavy
Šumivé tablety - vyprošťovák - jedlá soda - pomáhá zažívání a zklidňuje žaludek

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.