Skokové zdražení nájemného vyhnalo některé jachtaře z centra Pardubic

31. květen 2023 10:40

Povodí Labe skokově zdražilo ceny za pronájem pozemků pro mola na řekách. Sportovním klubům, školám, jachtařům i komerčním lodním dopravcům tak nájemné meziročně vzrostlo o stovky procent, což můžou být i desítky tisíc korun. Někteří nájemci proto přestěhovali mola i lodě jinam.

„Máme výuku veslování, výuku záchranářů a výuku na klasických kánoích, takže všichni tito studenti využívají místní molo a loděnici,“ říká vedoucí katedry sportu a tělovýchovy Univerzity Pardubice Jan Němec a dodává: „Musíme platit poplatek. Tím, že tady dochází k výuce, studenti si samozřejmě výuku neplatí, takže to jde na vrub univerzity.“

Jen kousek dál po proudu řeky má přístaviště pardubický dopravní podnik. „Musím říct, že to zvýšení přišlo poměrně nečekaně a hlavně velmi razantně, protože z nějakých jednotek tisíc, něco mezi třemi až pěti tisíci korunami, se to vyšplhalo skoro na sedmdesát,“ říká ředitel pardubického dopravního podniku Tomáš Pelikán.

Parník Arnošt z Pardubic na Labi

Parkovné jako pro auto

Důvody pro skokové zdražení nájemného vysvětlila mluvčí Povodí Labe Hana Bendová: „My jsme do roku 2021 počítali ceny nájemného podle předpisu z roku 2013, který nebyl valorizován, takže byl nejvyšší čas ty ceny zvýšit a přizpůsobit aktuálnímu stavu. Zároveň jsme udělali pravidla, která platí pro všechny stejně, protože to nebylo úplně jednoznačné. U starších smluv byly ceny ještě nižší.“

Státní podnik nicméně při kalkulaci cen zohledňuje, jestli jde o podnikatelský nebo nepodnikatelský subjekt. Novinkou také je jednorázový roční poplatek 2000 korun za stálé zakotvení plavidla. „To by se dalo srovnat s nějakým stálým parkovacím místem. Je to místo, kde je to plavidlo registrované, má tam své stálé kotviště a za to se platí,“ přibližuje Hana Bendová.

Rekreační lodě na Chrudimce v Pardubicích

Ne všichni nájemci ale nové ceny akceptovali. Z centra Pardubic například zmizely lodě pardubického jachtklubu, který měl molo nedaleko soutoku na řece Chrudimce u Automatických mlýnů.

V Pardubicích už lodě nebudou.
Miroslav Patras, předseda jachtklubu

„Nějakých 25 metrů už je odstěhováno jinam, kde do toho Povodí Labe nemůže zasahovat. Je to škoda, ale v Pardubicích už lodě nebudou,“ říká předseda jachtklubu Miroslav Patras. Právě historická Gočárova stavba a zakotvené lodě bývaly vděčným panoramatem mnoha fotografů. „Dřív se poplatek zvyšoval o míru inflace. Teď vzrostl sedminásobně na nějakých 35 tisíc,“ říká Patras. Nesouhlasí ani s povinným dvoutisícovým poplatkem za stálé kotvení lodi. Jachtklub si kotviště přestěhoval o několik kilomterů dál po proudu Labe a pronajal si místo od soukromého vlastníka.

Povodí Labe zvýšilo ceny nejen na Labi, ale na území celého povodí. „Zároveň jsme zohlednili i atraktivitu té lokality, protože je samozřejmě rozdíl mezi plavebním zařízením umístěným v centru velkého města, jako je Hradec, Pardubice nebo třeba Poděbrady, a někde v odlehlé lokalitě v chatové oblasti,“ dodává mluvčí Povodí Labe Hana Bendová. Většina nájemců s novými podmínkami souhlasila. Státní podnik tak uzavře smlouvy na pronájem pozemků pro 370 mol.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související