Skončila zbraňová amnestie, ve Svitavách důchodkyně donesla dělostřelecký granát

2. leden 2015

Na Silvestra měli lidé poslední možnost beztrestně odevzdat nelegálně drženou zbraň nebo střelivo. Zbraňová amnestie začala vloni v červenci a půdy, sklepy nebo garáže schovávaly opravdové kuriozity.

Na stanici pardubické policie skončil kromě pistolí a pušek tankový kanon z druhé světové války, ve Svitavách zase policistům donesla důchodkyně v tašce dělostřelecký granát.

„Výhoda letošní amnestie je, že se člověk může vzdát vlastnictví zbraně, což minule nešlo. Vy jste odevzdal zbraň, pak jste byl policií osloven, že mají ukončené zkoumání a vy máte se zbraní naložit ve smyslu zákona, požádejte o její zničení nebo znehodnocení. Bohužel ty náklady šly za vámi. Teď je ta výhoda, že se zbraně můžete vzdát ve prospěch státu,“ říká pan Jiří Tilman z chrudimské policie.

Přesná čísla ještě policisté neznají, při posledním součtu se už ale počet odevzdaných zbraní blížil ke třem tisícům, doplňuje Ivana Nguyenová z Policejního prezidia. „Od 1.července 2014 dol 30.listopadu 2014 lidé odevzdali celkem 2 905 zbraní a 368 315 kusů střeliva.“

Konečné číslo bude určitě vyšší. Češi rádi nechávají všechno na poslední chvíli a platí to i v tomto případě. Jen v našem kraji lidé za poslední dva týdny odevzdali stejný počet zbraní, jako za celý půlrok zbraňové amnestie.

autor: kop
Spustit audio