Skuteč – město obuvi a kamene

Už několik staletí se ve Skutči šijí boty a dlouho tradici má těžba kamene. Proto zamíříme do skutečského muzea obuvi a kamene. Potom se vypravíme na naučnou žulovou stezku, pokocháme se krásou zatopených lomů a nakonec se v Anenském údolí opláchneme léčivou vodou Anenského potoka.

Skuteč leží asi 18 km jihovýchodně od Chrudimi a žije v ní asi 5 tisíc obyvatel. Má úctyhodný počet dvanácti místních částí, což jsou hlavně vesničky v okolí města. Několika desítkami lze vyčíslit i počet pamětihodností. Mezi nejzajímavější patří gotický kostel Božího Těla nebo barokní chrám Nanebevzetí Panny Marie, ale třeba i řada původně gotických domů na malebném náměstí či vstupní portál do katovny.

Se Skutčí svůj život svázala řada osobností. Narodil se zde hudební skladatel Václav Jan Tomášek. Jiný skladatel – Vítězslav Novák ve Skutči pro změnu pracoval a zemřel. Poslední sen sní na místním hřbitově básník František Jaromír Rubeš a žil zde i malíř Gustav Porš.

Mluvíme-li o osobnostech kultury, musíme také říci, že každoroční kalendář Skuteč je doslova nabitý kulturními akcemi. Na své si ale přijdou i lidí sportumilovní, ať již v multifunkční sportovní hale, krytém bazénu, letním koupališti či v krytém zimním stadionu. Skuteč je zkrátka města, kde to žije.

Největší česká bota

Největším turistickým lákadlem Skutče je určitě tamní Muzeum obuvi a kamene, jehož moderní interaktivní expozice byla otevřena před pěti lety. Hned při vstupu do obuvnické části zaujme pohled mohutná kožená pánská společenské bota. Údajně ji ve Skutči ušili na výstavu Expo ve třicátých letech minulého století. A možné také ne, to se přesně neví. Každopádně je to český unikát a bota je zapsána v Knize českých rekordů. Obuvnická expozice vás provede výrobou bot od domácích ševcovských dílniček až po strojovou výrobu ve velkých halách.

Vozidlo Dumper uvezlo až šest tun kamene

Na nádvoří muzea se pak můžete seznámit s náročností těžby žuly, které dosud v okolí Skutče probíhá. Expozice nabízí ukázku různých typů lomů, řadu starších i novějších strojů pro těžbu nebo i pro zpracování kamene třeba na štěrk. Jen si dejte pozor, manipulace s nimi můžeme být nebezpečná a bolet!

Romantická jezírka

Po stopách těžby žuly vás provede i naučná Žulová stezka Horkami. Asi desetikilometrová trasa začíná u skutečského letního koupaliště a vede kolem řady zatopených lomů, doslova romantických jezer, nádhernou a klidnou zalesněnou krajinou.

Zatopený žulový důl nedaleko Leštinky

U zatopeného lomu Leštinka dokonce vznikla i potápěčská stanice. Raritou je keson, zavěšený v hloubce 20 metrů. Jedná se o jakýsi zvon se vzduchovou kapsou.

Voda Anenského potoka prý léčí

Na závěr výletu do Skutče a okolí navštívíme Anenské údolí, přírodní rezervaci o rozloze téměř 40 hektarů. Protéká jí Anenské potok s údajně léčivou, ale každopádně čistou a osvěžující vodou. V údolí je kaple svaté Anny s železitým pramenem.

autor: Lukáš Peška
Spustit audio