Sladký letní poklad vhodný na sirup. Moruše je plná vitamínů a doporučována lidem s diabetem
Sklizeň moruší probíhá zhruba měsíc, protože plody dozrávají postupně. Zralé moruše poznáte podle výrazné barvy a snadné oddělitelnosti. Stačí se jen lehce dotknout a samy vám spadnou do ruky.
Na pohodlný sběr se hodí pevné nádoby, ne košíky. U stromů s vyšší korunou si můžete sklizeň usnadnit rozprostřením plachet pod stromem a setřesením úrody. Takto nasbírané moruše je třeba pečlivě očistit od zbytků listí, větviček a hmyzu a co nejdříve zpracovat.
Moruše je jedním z nejstarších pěstovaných stromů, v Asii byla pěstována zejména kvůli listům, které sloužily jako potrava pro bource morušového. Chlubit se může množstvím vitamínů, antioxidantů a minerálů.
Slouží ke zlepšení trávení, posílení imunity a také k podpoře zdravé pokožky, má příznivý vliv na regulaci hladiny cukru v krvi, proto je doporučována lidem s diabetem. Často se z moruše vaří sirupy a šťávy proti kašli a bolestem v krku.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka