Sladký letní poklad vhodný na sirup. Moruše je plná vitamínů a doporučována lidem s diabetem

28. srpen 2025

Sklizeň moruší probíhá zhruba měsíc, protože plody dozrávají postupně. Zralé moruše poznáte podle výrazné barvy a snadné oddělitelnosti. Stačí se jen lehce dotknout a samy vám spadnou do ruky.

Na pohodlný sběr se hodí pevné nádoby, ne košíky. U stromů s vyšší korunou si můžete sklizeň usnadnit rozprostřením plachet pod stromem a setřesením úrody. Takto nasbírané moruše je třeba pečlivě očistit od zbytků listí, větviček a hmyzu a co nejdříve zpracovat.

Moruše je jedním z nejstarších pěstovaných stromů, v Asii byla pěstována zejména kvůli listům, které sloužily jako potrava pro bource morušového. Chlubit se může množstvím vitamínů, antioxidantů a minerálů.

Slouží ke zlepšení trávení, posílení imunity a také k podpoře zdravé pokožky, má příznivý vliv na regulaci hladiny cukru v krvi, proto je doporučována lidem s diabetem. Často se z moruše vaří sirupy a šťávy proti kašli a bolestem v krku.

Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu