Sladký život manželů Holických začal jako dětský sen

17. prosinec 2020

Doslova sladký život si zařídili před 30 lety manželé Valdemar a Marie Holičtí. V Holicích společně naplnili dětský sen paní Holické a vybudovali rodinnou cukrárnu. Dnes mají dvě desítky zaměstnanců a proslulé jsou třeba jejich chlebíčky.

Podnikat začali manželé Holičtí na podzim 1991. „Celý život jsem pracoval jako ekonom. Jednou jsme se bavili, co dělat dál a z manželky vypadlo, že by chtěla dělat cukrárnu,“ popisuje první nápad na sladký byznys Valdemar Holický. „Jako dítě jsem si představovala, že jednou zůstanu přes noc zavřená v cukrárně a všechno ochutnám,“ usmívá se paní Marie.

„Začínali jsme v říjnu 1991. Bylo to před Vánocemi a první, co jsme pekli, bylo čajové pečivo. Měli jsme výhodu, že jsme sehnali zkušenou cukrářku, paní Řepkovou, která v oboru pracovala 30 let. Ta nám v začátcích hrozně moc pomohla,“ líčí nesnadné počátky pan Holický.

Šikovné ruce cukrářek se celý den nezastaví. První chodí do práce už ve dvě hodiny ráno

Firma se postupně rozrůstala, manželé koupili na úvěr někdejší obchod Jednoty a tady vybudovali výrobnu. Pan Valdemar se stará o rozvoz laskomin a jeho žena pak vede výrobu. Dnes mají cukrárnu na náměstí, zaměstnávají dvě desítky žen a své pochoutky rozvážejí do širokého okolí na Pardubicku, Chrudimsku a Rychnovsku. Celkem vyrábí 120 druhů cukroví, zákusků, korpusů nebo chlebíčků.

Ranní ptáče dál doskáče

„Ráno musíme vyrobit šlehačkové zákusky, abychom od rána zavezli obchody. První cukrářky přicházejí do práce už ve dvě ráno. Obchody musíme zavézt do devíti hodin dopoledne.“

Recept na dobrou cukrárnu je podle paní Holické jednoduchý: „Snažíme se dělat to, co chutná nám a doufáme, že to pak bude chutnat i našim zákazníkům. Základ jsou kvalitní suroviny, dobrá vejce, kvalitní tuk a žádné směsi a poctivá práce.“

Prosinec rozšiřuje sortiment cukrářství o vánoční cukroví, sortiment rodinné cukrárny čítá celkem na 120 druhů laskomin

Její manžel přidává další stavební kámen úspěchu, pohodu na pracovišti: „Jak říkal můj bratranec, který byl Pan ekonom, musí hlavně fungovat kolektiv, to je alfa a omega. Když tam není šéf, tak ta firma musí fungovat líp, než když tam je.“

Manželům Holickým je přes 60 let a věří, že rodinná firma bude pokračovat. „Snad to po nás převezme syn s budoucí snachou, už se tady zaučují,“ věří v pokračování rodinného podniku pan Valdemar.

Sladké si neodpírají

Možná by se mohlo zdát, že komu projde v práci rukama tolik cukroví a zákusků, tomu se sladké přejí. Paní Holická ale manželovi ráda uvaří sladké jídlo, říká, že jedí všechno, ale s mírou. Ve volném času je velkou vášní páru cyklistika. „Před pár lety jsme vzhledem k našemu věku přesedlali na elektrokola. Holt dojedete dál a dojedete výš,“ směje se Valdemar Holický a jeho žena přitakává: „Teď už mi manžel do kopce neujede, ale ve sjezdech je stále rychlejší.“

Z manželského páru sálá pohoda a soulad. „Ponorka samozřejmě někdy vyvstane, ale za 30 let podnikání jsme si už na sebe zvykli,“ usmívá se na svoji ženu Valdemar Holický a ta mu oplácí: „Člověk musí mít trochu pokory, trochu trpělivosti, a hlavně mít toho druhého rád.“

Kokosové linecké kostičky podle cukrárny Valma

Ingredience
  • 6 kg hladké mouky
  • 6 kg tuku
  • 3 kg cukru
  • 2,7 kg kokosu
  • 18 vajec
  • vanilkový cukr
  • citropasta
  • marmeláda
  • čokoládová poleva
  • kokos na posypání

Postup: Suroviny necháme ohřát na pokojovou teplotu a z tuku, cukru, mouky, vajec, kokosu, vanilkového cukru a citropasty vypracujeme hladké těsto, vyválíme na placku silnou asi 3 milimetry. Na plechu při 180 až 190 stupních upečeme. Dvě placky spojíme marmeládou podle chuti, polejeme čokoládou a posypeme kokosem. V chladu necháme nejméně 2 dny odležet, aby cukroví zkřehlo. Pak se cukroví nakrájí dle chuti a vkusu na kostičky. Dobrou chuť!

Spustit audio

Související