Šlape celá rodina. Učarovaly jí moskviče

8. říjen 2014

Hračka jako celoživotní vášeň. Manželé z Horních Ředic se věnují sbírání šlapacích moskvičů. Hlavně chtějí dělat radost dětem. Společně dokonce založili Klub šlapacích moskvičů a byli hosty Dobrého rána.

Trvalo mně to, než jsem manželku přesvědčil. Ona už mně říká, že jsem takový blázen,“ vypráví s úsměvem Martin Brandýský. Jeho žena Martina ale postupně koníčku propadla taky a dnes podle svých slov organizuje různé srazy.

Čím opravenější, tím těžší

Auto mívá odpruženou zadní nápravu, světla, masku, plastový volant s klaksonem a taky nárazník. Originál váží asi 10 kilogramů, zrenovovaný i 15 a víc kvůli použitému kytu.

Manželé s sebou do studia přinesli vůz konstruovaný pro paní Brandýskou. „Ona měří 155 centimetrů. Myslím si, že by byla schopná v tom pár metrů ujet,“ glosuje její manžel.

Šlapací moskvič ve studiu ČRo Pardubice

Podobní nadšenci se často scházejí

Klub šlapacích moskvičů sdružuje všechny, kteří je mají rádi. „Jde nám jenom o kontakt, abychom mohli lidi zvát na různá setkání a akce. Všechno je zcela zdarma. Momentálně máme asi 70 členů,“ přibližuje Brandýský.

Jeho vášeň začala nenápadně v roce 1979, kdy dostal vánoční dárek od babičky a dědy. Na vozítku prý tehdy jezdila celá ulice a skončilo ve šrotu. Když se Brandýským narodila dcera, sháněli pro ni autíčko: „Ale není do toho tak zapálená jako kluk. Kvůli němu to vlastně sbírám dál,“ tvrdí Martin Brandýský.

Aktuálně v Horních Ředicích stojí několik desítek šlapacích aut různých značek, nejen moskvičů.

autor: MAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.