Slunečnicový olej patří na pánev, ne do zámku!

22. listopad 2018

Obyčejné dveře se starou vložkou a bez bezpečnostního kování jsou přímo pozvánkou pro zloděje. Než se rozhodnete pro výměnu starého za nové a modernější, zajděte za odborníky do zámečnictví.

Pro dostatečné zabezpečení dveří je důležité bezpečnostní kování, zámek a cylindrická vložka. Myslete na to, aby u všech těchto dílů byla sjednocena bezpečnostní třída.

„Když si pořídíte vložku za dva tisíce korun a osadíte levným kováním, postrádá to smysl. Navíc pojišťovny vyžadují po majitelích nemovitostí, aby se drželi minimálně třetí třídy, kvůli proplacení pojistné události, třeba u vykradení domu,“ připomíná zámečník Petr Houdek.

Pozor na měkké hliníkové klíče

Ke dveřím samozřejmě patří klíč. Klasické klíče se vyrábějí z mosazi, železa, nebo určitých slitin. Stále oblíbené jsou odlehčené hliníkové i přesto, že nejsou nejpevnější.

Většinou si je objednávají lidé, kteří nosí více klíčů pohromadě a nechtějí, aby svazek vážil kilo. Bývají to třeba i běžci, kteří musí klíče nosit s sebou. S klíči musíte správně zacházet, aby se vám hned nezlomily.

Ohýbají se vám často klíče? Neodemykejte jednou rukou

klíč, zámek, dveře, bytový zloděj, klíče, bezpečnostní vložka do dveří

Představte si běžnou situaci. Nesete domů těžké tašky s nákupem, lovíte klíče v tašce a odemykáte. Jednou rukou, protože v druhé máte tašky. Pak zápasíte s dveřmi, které ne a ne tou jednou rukou odemknout. Nakonec se lehký hliníkový klíč v zámku ohne a vám dojde, že jednou rukou to prostě nepůjde.

Pokud je máte třeba na dně tašky, neměly byste na ně házet plnou petlahev. Pokud spadnou na zem, zkontrolujte špičky, jestli nejsou ohnuté.  Vyvarujte se jakémukoliv nepřiměřenému tlaku.

Často si lidé také nechávají na zakázku vyrobit pouze jeden univerzální klíč. Zde je potřeba všechny zámky v domácnosti včetně vrat a branek sjednotit do stejné bezpečnostní třídy. „ Například, pokud máte u vchodových dveří vložku za tisícovku, za stejnou cenu by měla být i u branky a dalších zamykatelných částí.“

Kdo maže, ten jede

Aby vše dobře fungovalo, je potřeba se věnovat pravidelné údržbě. Zámky by se měly preventivně promazávat minimálně dvakrát za rok. Ať už u auta, vrat nebo vchodových dveří. Na trhu jsou k mání speciální maziva na jemnou mechaniku cylindrických vložek.

„Osvědčené je české mazivo wd40, kterým nic nezkazíte. Určitě nedoporučuji do vložek stříkat jakýkoliv sprej se silikonem, který leptá a vytváří žmolky. Setkáváme se na prodejně i se zákazníky, kteří promazávají kuchyňským olejem. Ten opravdu lepší funkčnosti zámku nepřidá,“ usmívá se zámečník.

Bezpečnostní vložky rozdělujeme podle úrovně zabezpečení

I. bezpečnostní třída – základní ochrana – pro branky a interiéry
II. bezpečnostní třída – dostatečná ochrana – pro vnitřní dveře, společné prostory v bytových domech, sklepy a garáže
III. bezpečnostní třída – vysoká ochrana – pro vstupní dveře do domů, bytů a skladů
IV. bezpečnostní třída – velmi vysoká ochrana – pro dobře zabezpečené prostory​

autor: Věra Říhová
Spustit audio

Související