Soud poslal do vazby bývalého primátora Pardubic Martina Charváta

23. listopad 2023 08:30, aktualizováno

Okresní soud v Pardubicích ve čtvrtek poslal do vazby bývalého primátora Pardubic Martina Charváta (ANO), předsedu Krajské hospodářské komory Jozefa Koprivňanského a bývalou náměstkyni primátora a členku dozorčí rady Rozvojového fondu Pardubice Helenu Dvořáčkovou. Ta je nyní zastupitelkou za SPD, dříve za ANO. Soud tak vyhověl všem třem návrhům státní zástupkyně na vazbu. O výsledku novináře informoval soudce Karel Gobernac.

Obviněni jsou s dalšími lidmi a firmami z manipulace s veřejnými zakázkami města Pardubic a jeho firem, 16 obviněných policie propustila na svobodu.

„Na mého klienta byla uvalena vazba z důvodu, že podle názoru státní zástupkyně, ke kterému se přiklonil i soud, hrozí nebezpečí, že by mohl ovlivňovat několik svědků,“ uvedl Charvátův advokát Pavel Jelínek. Vazba v tomto případě může trvat maximálně tři měsíce, Jelínek se bude snažit ji zkrátit.

Policisté při zásahu na radnici zapečetili i kancelář primátora

Státní zástupkyně ve čtvrtek ráno podala u tří zmíněných návrhy na vazbu kvůli manipulaci s veřejnými zakázkami města Pardubice a městských firem. Dalších 16 obviněných policie propustila na svobodu. Podle žalobkyně Adély Rosůlek u nich vazební důvody pominuly. Okresní státní zastupitelství Pardubice o tom informovalo v tiskové zprávě. Mezi zadrženými je i bývalý primátor Pardubic za ANO Martin Charvát.

Kauza parkovací dům

Advokát bývalého primátora Martina Charváta a šéfa krajské hospodářské komory Jozefa Koprivňanského Pavel Jelínek Českému rozhlasu Pardubice řekl, že se jedná o devět samostatných kauz, kde do jedné je zapleten bývalý primátor a jeho bývalá náměstkyně Helena Dvořáčková (SPD, dříve ANO). Jedná se o právě probíhající stavbu parkovacího domu v Pardubicích.

Bývalá náměstkyně pardubického primátora Helena Dvořáčková opouští budovu Okresního soudu v Pardubicích, který rozhodoval o návrhu na její vazbu

Policie v úterý zadržela i současného šéfa Rozvojového fondu Pardubice a zastupitele první městské části Michala Drenka (ANO), ředitele Krajské hospodářské komory Jozefa Koprivňanského, místopředsedu představenstva Služeb města Pardubic Aleše Kopeckého nebo předsedu představenstva fondu Pavla Nevečeřala. Charváta a Drenka ve středu předsednictvo hnutí ANO vyloučilo.

Mezi obviněnými jsou také bývalý vedoucí odboru majetku a investic magistrátu Jaroslav Hruška, jeho nástupce ve funkci Petr Škoda, který již v úřadu nepracuje, a referent odboru majetku a investic pardubického magistrátu Petr Hušek.

Obvinění si vyslechli i lidé ze stavebních a montážních firem, konkrétně Milan Frydrych ze společnosti firmy SBF a jeho syn Tomáš, Pavel Navara, jednatel stavební firmy Navara Pardubice, Dominik Hanousek a Jiří Hanousek z pardubické firmy Instal Hanousek, Jiří Bolehorský, živnostník v oboru revize, montáž a servis elektrických zařízení, Miroslav Pulicar, jednatel a společník firmy ELREG Pardubice, Lukáš Vajer, jednatel a společník firmy Gamet elektro Dašice, Jan Matěj, jednatel a majitel firmy Maximum CZ ze Spojilu a Luboš Zámiš, jednatel a společník firmy ELLUX Pardubice.

Z právnických osob byly obviněny společnosti SBF Pardubice a KTS Integra Pardubice, obě s majetkovou účastí Frydrychových. Celkovou škodu policie vyčíslila na desítky milionů korun.

autoři: pta , ba | zdroje: Český rozhlas , ČTK , iRozhlas
Spustit audio

Související