Spory kolem památné aleje u Bohdanče po 4 letech nekončí

30. květen 2017

Ani po čtyřech letech průtahů není jasné, kdy a v jakém rozsahu začnou dřevorubci s kácením stromů v bohdanečské aleji. Spolek Chráníme stromy se proti rozhodnutí úřadů několikrát v minulosti odvolal, za padlé stromy požadoval náhradní výsadbu, a když už se zdálo, že kácení v cestě nic nestojí, objevil se další zádrhel.

Mezitím, co úřady vydávaly povolení ke kácení a aktivisti se naopak zase odvolávali proti, propadla důležitá výjimka z ochrany zvláště chráněných druhů živočichů, což byl nejdůležitější podklad a základní podmínka pro celé úřední řízení. Podle městského úřadu v Bohdanči se tak všechno vrací na úplný začátek. To znamená, že vlastníci pozemků musí znovu požádat krajský úřad o udělení této výjimky.

Čtěte také

Mohlo by se zdát, že aktivisté dosáhli svého. Oni sice s kácením některých stromů v aleji nakonec souhlasili, vadí jim ale, že úřady povolili kácení bez náhradní výsadby. Zástupci spolku tvrdí, že ale chtějí s úřady, silničáři a dalšími účastníky řízení jednat dál, aby se věci daly do pohybu.

Silničáři tvrdí, že neratovská alej není bezpečná, některé stromy nejsou v dobrém stavu a padající větve podle nich ohrožují chodce a řidiče. Navíc silnice s alejí směrem z Bohdanče na Neratov je poměrně úzká, a když se tam potkají dvě auta, je to dost natěsno. Některé vzrostlejší stromy zasahují do vozovky, ohrožují řidiče a řidiči zas poškozují stromy. Když navíc přijde silný vítr, bouřka, déšť, riziko padajících větví je tam podle cestářů vysoké.

Alej z doby Pernštejnů?

Dohromady má přes stovku stromů, vede navíc v těsné blízkosti Opatovického kanálu, podél kterého jsou velmi staré stromy a možná podle spolku Chráníme stromy pamatují Pernštejny. Hlavně ale je místo domovem chráněných živočichů, třeba ohroženého brouka páchníka, vzácných ptáků a netopýrů.

autor: wol
Spustit audio