Správná konzumace bílkovin nám může pomoci při hubnutí. Ovšem i tady platí pravidlo: všeho s mírou

9. prosinec 2023

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 01:08 Rozhovor s houslistou Jaroslavem Svěceným
  • 05:02 Módní trendy letošních Vánoc a floristka Radka Jedličková
  • 09:13 Jak poskládat svůj jídelníček aby nám nechyběly bílkoviny
  • 13:10 Pozvánka na výstavu Dotek starých časů v Hrochově Týnci
  • 17:32 Cestovatelka Pavla Apostolaki a její tip na výlet za Rétoromány do Švýcarska
  • 21:25 Doteky naděje a Barevná tma v Dobrušce

Jak poskládat jídelníček, aby nám nechyběly bílkoviny? To je téma, které jsme dnes zvolily s nutriční poradkyní Martinou Jandovou. Bílkoviny jsou nutné pro náš život a mnozí na ně zapomínáme. Je to tak?

Je to tak. Bílkoviny jíme všichni, ale ne každý v tom správném množství, které to naše tělo potřebuje. To je ovšem individuální, záleží na naší hmotnosti. Ale zhruba se doporučuje jíst 0,8 až 1 gram na kilogram ideální tělesné váhy. Což málokomu něco řekne.

Mohu říct, že 90 procent mých klientů, když se na bílkoviny zaměří, tak zjistí, že má v jejich konzumaci deficit.
Martina Jandová, nutriční specialistka

Když to tedy převedu do praxe. Nestačí, když si dáme k obědu a k večeři plátek masa. A řekneme si, měl jsem dnes dvakrát za den maso, tím pádem mám dost bílkovin ve stravě. Ale není to tak, protože bílkoviny potřebujeme zařazovat do našeho jídelníčku průběžně po celý den.

Čtěte také

Je potřeba začít už od snídaně, pokračovat obědem a večeří. A pokud je část bílkoviny i ve svačince, tak je to jen dobře. Samozřejmě ke snídani nemusíme mít maso, takže doporučuji zvolit bílkovinu v podobě nějakého mléčného výrobku. Například jogurt, tvaroh, zakysané mléko. A k tomu müsli nebo ovesné vločky či ovoce. Rázem se z toho jídla stává plnohodnotné a zasytí nás na mnohem delší dobu.

A co se týče bílkovin v mase. Pokud si dáme 100 gramů masa, tak to neznamená, že doplňujeme 100 gramů bílkovin. Ale v takovém plátku masa, konkrétně kuřecího, máme 23 gramů bílkovin. Tady pokud bychom měli sníst za den 100 gramů bílkovin, tak dva stogramové plátky masa nestačí.

Co si tedy dát dobrého k večeři?

Abychom nepřibírali a současně měli dostatek bílkoviny, tak výbornou bílkovinu najdeme například ve tvarohu, ve vajíčkách, v šunce, rybách, Tedy taková jídla, která nám chutnají, ale jíme je v menším množství.

Čtěte také

A jak si kontrolovat, jestli jsme zkonzumovali bílkoviny dostatek? Existuje na to aplikace, která je zdarma a jmenuje se Kalorické tabulky. Tu si může každý vyzkoušet na svém telefonu nebo počítači.

Když si tam jen tak pro zajímavost zadáte jeden nebo dva dny, jak běžně se stravujete, tak zjistíte, jestli neděláte v jídelníčku nějaké závažné chyby. A také zjistíte, jestli vaše strava obsahuje bílkoviny v dostatečném množství.

A mohu říct, že 90 procent mých klientů, když se na ty bílkoviny zaměří, tak zjistí, že má v tomto deficit.

Čtěte také

Pokud budeme jíst dostatek bílkovin, můžeme také konstatovat, že nějaké to kilo shodíme. Protože bílkoviny mají ze všech makro živin největší sytící schopnost. To znamená, že jídla nesníme objemově tolik. A současně se také bílkoviny nejpomaleji v našem těle tráví. Takže jsou energeticky nejnáročnější.

Už jen samotný fakt, že naše tělo musí bílkoviny trávit, tak vydává spoustu energie. Můžeme tedy konstatovat, že když budeme bílkoviny jíst ve správném množství, může nám to pomoci při hubnutí. Ovšem i tady platí pravidlo, že všeho s mírou. Tedy ani s bílkovinami to nemůžeme přehánět.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související