Stánek dostanete zadarmo, ale nesmíte zavřít. Chrudim mění podobu vánočních trhů

4. prosinec 2023 07:10

Letošní vánoční trhy v Chrudimi vypadají jinak. Radnice chce centrum města oživit, změnilo se proto místo i podoba stánků. Pravidla nastavila tak, aby si lidé našli cestu do centra na horký čaj nebo pro drobný dárek. A prodejce motivuje tak, že nemusí platit běžný nájem.

„Máme tady 10 stánků a máme je zhruba rozděleny tak na polovinu. V polovině budou horké nápoje a občerstvení a v polovině budou vánoční dekorace, drobné dárečky, dekorační předměty, jakou jsou věnečky, svícny, jmelí,“ říká Martin Dytrt, ředitel chrudimského kulturního střediska.

Adventní trhy na Resselově náměstí v Chrudimi

Pro letošek je několik novinek. Za prvé budou trhy přímo ve středu Chrudimi a za druhé jsou zde nové stánky. Třetí věc je, že se město snaží prodejce motivovat, aby do Chrudimi chtěli přijet a chtěli prodávat.

Pevná otevírací doba

„Chceme sem dostat co nejvíce prodejců, aby se z toho stala tradice tady na náměstí. Budou mít domečky pronajaté zdarma, budou platit pouze paušál za elektřinu, ale musí na druhou stranu dodržovat otevírací dobu. Od neděle do čtvrtku je to od 14:00 do 19:00, pátek pak od 14:00 do 20:00 a sobota od 10:00 do 20:00. Je to za každého počasí. Tato podmínka tam je. Když budou stánkaři chtít otevřít i dopoledne nebo mít déle otevřeno, to už necháváme na nich. Tuto pevnou podmínku tam ale máme,“ přibližuje Dytrt.

Všechny změny mají jediný cíl - dostat vánoční atmosféru blíž k lidem, říká starosta Chrudimi za ANO František Pilný: „Loni jsme měli vánoční trhy v Klášterních zahradách. Někteří si na to stěžovali, že mají být na náměstí. Náměstí historicky bylo vlastně jenom tržiště.“

Stánky na hlavním náměstí budou otevřené až do 23. prosince.

Spustit audio

Související