Staré chalupy proti novým předpisům. Roubenky mají problém s požárními normami

6. březen 2018 10:15

Památkáři mají problém ve skanzenech dodržet stavební normy nebo požární předpisy. Když domky a chalupy řemeslníci stavěli, nic takového neexistovalo. Před současnými předpisy by často neobstál ani rodinný dům postavený před deseti lety, natož třeba dvě stě let stará roubenka.

Památkáři mají problém dodržet normy třeba při přemísťování historických objektů, kdy původní materiály často neodpovídají zákonným požadavkům.

„Nižší dveře, stropy jsou nižší a podhledy v podkroví jsou ještě nižší, než jsou normy dnes. Třeba podkroví nemohou být oficiálně návštěvníkům zpřístupněna,“ popisuje nejčastější potíže vedoucí Souboru lidových staveb Vysočina Ilona Vojancová. „Nevystačíme s tradičními materiály a konstrukčními prvky,“ doplňuje.

Na Veselém Kopci stojí řada stavení, která využívala sílu vody, jako mlýn, olejna, pila nebo varna povidel

Svaz muzeí v přírodě by proto uvítal změnu zákona. Jenže Ministerstvo kultury žádné úpravy zatím žádné úpravy navrhovat nebude. „Poslední novelu stavebního zákona změněnou v rozporu s našimi připomínkami považujeme za nešťastnou ve vztahu k oslabení přezkumných mechanismů právě u památek. Ministerstvo kultury připravuje úpravu pravidel dotačních programů památkové péče v zájmu zlepšení přístupu k finanční podpoře transferovaných památek,“ vysvětluje mluvčí resortu Simona Cigánková.

Chalupy těsně u sebe? Ne!

Provozovatelům skanzenů svazují ruce i požární předpisy. „Snažíme se vytvořit vesnice z nějaké doby a objekty byly vedle sebe, jsou tam rozestupy v desítkách centimetrů a to je dneska špatně,“ říká Ilona Vojancová.

Nejstarší hospoda kdysi hostila hamerníky, formany i umělce

Hamerská krčma

A funguje dodnes. První písemná zmínka o krčmě v obci Svobodné Hamry pochází už z roku 1613. Roubená chalupa, která stojí nedaleko skanzenu na Veselém kopci na Hlinecku, je kulturní památkou a patří k nejstarším hospodám v Česku.

Jenže Romana Škrabálková z Hasičského záchranného sboru Pardubického kraje upozorňuje na to, že dřevěné chalupy přilepené na sebe jednoduše nebezpečné být můžou: „Vznikají velké požárně nebezpečné prostory a je potřeba, aby ty objekty byly od sebe více vzdálené.“

V praxi se tak památkáři snaží s úředníky nebo hasiči domluvit na kompromisu. Ministerstvo kultury také počítá s tím, že historicky cenné objekty by měly spíš zůstávat tam, kde jsou a není cíl je stěhovat do skanzenů.

Spustit audio