Stáří se dá prožít s chutí. Inspirace přichází z modrých zón

16. listopad 2022

Blue Zone, to je název zdravého životního stylu, který se začíná prosazovat i u nás. Původně označil jako Blue Zones americký cestovatel a žurnalista Dan Buettner pět míst na světě, kde se lidé dožívají nejvyššího věku ve zdraví. Jsou to italská Sardinie, řecký ostrov Ikaria, japonský ostrov Okinawa, Nicoya na Kostarice a město v Kalifornii Loma Linda. Buettner shrnul své studijní poznatky ze života dlouhověkých lidí do tzv. devatera.

„Lidé v těchto zemích jsou až do velmi vysokého věku vitální, jsou na tom fyzicky i psychicky velmi dobře a vyhýbají se jim civilizační choroby. Sám jsem se o tom přesvědčil během své studijní cesty po Sardinii,“ říká pardubický propagátor životního stylu Blue Zone (Modrá zóna) Petr Prokopec, který se specializuje především na výuku správné pohybové aktivity u lidí všech věkových kategorií.

Devatero z Modré zóny

  1. Přirozený pohyb
    Lidé v Modrých zónách většinou nechodí do posiloven a dalších zařízení. Jejich životní styl je spojený s prací venku, s obděláváním země a dalšími činnostmi, které vyžadují dostatek fyzické práce.
  2. Znát svůj smysl života
    Pokud děláte něco, co má podle vás smysl a navíc to může pomoct i někomu dalšímu, je to velmi prospěšné pro vaši psychiku.
  3. Umění relaxace
    Umění odpočívat rozhodně není přepychem, který byste si nemohli dovolit. Dát si odpoledne dvacet není na škodu.
  4. Pravidlo osmdesáti procent
    Až budete  z osmi desetin nasycení, odložte příbor. Další nápor jídla vám naopak uškodí, přidá kila a ubere energii.
  5. Převaha rostlinné stravy
    Maso stačí jednou týdně, přidejte do jídla více luštěnin, nebojte se ryb.
  6. Příjemné a pravidelné chvilky s vínem
    Víno v malém množství přispěje minimálně k dobré náladě.  
  7. Rodina na prvním místě
    Pro zdravý vývoj člověka je velmi důležitá fungující rodina, kde se rodinní příslušníci pravidelně setkávají a vzájemně se od sebe učí. Nejen mladí od starých, ale i obráceně.
  8. Síla přátelství
    Pocit sounáležitosti je pro psychiku člověka velmi důležitý, patřit do určité skupiny přátel, kde se cítíte dobře, kde se můžete ostatním svěřit i s tím, co vás trápí.
  9. Obklopovat se správnými lidmi
    „I lidé, kteří žijí v anonymním paneláku, si mohou vytvořit hezký vztah se sousedy, i kdyby to mělo být jen letmé, ale příjemné setkání při vynášení smetí,“ míní trenér Petr Prokopec.
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.