Stavba letištního terminálu v Pardubicích by měla začít v létě

16. únor 2016

Pardubické letiště se snad konečně po mnoha letech dočká nového terminálu. První myšlenka na stavbu odbavovací haly vznikla přibližně před deseti lety, ale nejdřív krachovalo jedno jednání s investory za druhým, pak letišti ubyli cestující.

Když už byl projekt hotový, rozhodli akcionáři, že je drahý, následně se zase nemohli dohodnout, jestli je vlastně terminál potřeba. Dnes to ale vypadá, že stavbě už opravdu nic nebrání.

Hala nakonec bude. Co rozhodlo?

Stávající už jednoduše nestačí. Nelze odbavit cestující do dvou letadel zároveň a někteří dopravci proto nechtějí z Pardubic létat. A protože letišti ubyli tradiční cestující z Ruska a nová ředitelka se chce orientovat i na jiné země, je potřeba mít odpovídající moderní zázemí.

Zatímco město prosazovalo úvěr, kraj to považoval za velké riziko a prosazovat placení vlastními silami. Dohodnutý způsob financování je nakonec kompromis. Město si na svůj většinový podíl vezme půjčku, kraj použije peníze ze svého rozpočtu. Cena nesmí překročit 300 milionů korun.

Terminál bude skromnější

Nemělo by to ale mít žádný vliv na funkčnost nebo komfort pro cestující. Podařilo se najít úspory třeba zrušením VIP salonků, firma EBA nebude mít nové kanceláře a pásy na kufry budou levnější, než byl původní záměr.

Vizualizace terminálu a stojánky Letiště Pardubice

Odbavovací hala ale rozhodně bude mít oddělený prostor pro cestující uvnitř a mimo schengenské hranice, moderní technické vybavení, restauraci s vyhlídkou a samozřejmě i parkoviště s novou příjezdovou cestou. A bude se jmenovat po prvním českém aviatikovi Janu Kašparovi.

Představenstvo společnosti East Bohemian Airport minulý pátek rozhodlo o posunutí termínu, do kterého mohou stavební firmy podávat nabídky. Příjem nabídek nově končí 1. března. Během výběrového řízení totiž přišlo několik doplňujících dotazů od zájemců o zakázku. Představenstvo vzalo v úvahu i to, že výběrové řízení vypisovalo krátce před Vánoci, tedy v době častých dovolených, a rozhodlo se termín posunout do 1. března. Stavba by měla začít v létě.

autor: ba
Spustit audio