Stavba nového podzemního muzea u pardubického Zámečku je ve finále

27. srpen 2021 13:43

Stavba nového pardubického muzea Památník Zámeček je hotová. Muzejníci teď začínají instalovat první expozice. Na pietním místě tak vyrostl podzemní komplex, ve kterém bude moderní multimediální muzeum.

Muzeum by mělo připomínat nejenom české vlastence a obyvatele Ležáků, které na Zámečku nacisté popravili, ale také to, jakým způsobem se společnost s historickými událostmi vyrovnala.

Neviditelné muzeum

Muzeum bude výjimečné svou podobou. Kdo místo navštíví, neuvidí žádnou stavbu nebo budovu. Celé muzeum je totiž zcela netypicky zapuštěné do země. Autorem této specifické stavby je architekt Jan Žalský, který už vytvářel expozice pro památníky Lidice a Ležáky. V tuto chvíli je stavba dokončená, hotová je i úprava prostoru nad povrchem, kde zůstal zachovalý původní památník, a bude tady jakýsi menší park.

Stavba muzea v Památníku Zámeček. Na snímku je venkovní část budoucí prohlídky. Na zdi budou jména popravených českých vlastenců

Prostor trochu připomíná labyrint. Hotová už je vstupní část s recepcí, začíná instalace audivizuální techniky, následovat bude promítací sál. Bude tam taky speciální část, která připomene obyvatele Ležáků, které na tomto místě nacisté popravili.

Další prostor se bude věnovat historii druhé světové války. Muzeum bude opravdu interaktivní, založené na skutečných příbězích a návštěvníci by si z něj měli odnést nejenom informace, ale mělo by je i citově zasáhnout.

Muzeum se otevře na přelomu října a listopadu. Mělo by být přístupné pouze v turistické sezoně, nicméně ten první roku bude platit výjimka a nové podzemní muzeum zůstane otevřené do letošních Vánoc.

Spustit audio

Související