Věžička pardubické Larischovy vily má novou střechu. Starou zničila dřevomorka

16. leden 2019

V Pardubicích pokračuje oprava Larischovy vily. Jde o pietní místo, kde za 2. světové války vyslýchali a mučili české vlastence.

Ze dveří novorenesančního Zámečku vycházeli na nedaleké popraviště i obyvatelé vypálených Ležáků. Současným vlastníkem budovy je Československá obec legionářská. Ta kulturní památku postupně opravuje. V úterý řemeslníci s pomocí jeřábu připevnili repliku původní věžičky.

Věžička měla být připevněna už v pondělí, ale nestalo se tak, protože nebylo dobré počasí. Stavbařům se nahoru podařilo vytáhnout jeřábem pouze dřevěnou nástavbu na věž. Pak ale začal foukat vítr, a tak se rozhodli, že samotnou věžičku usadí až následující den.

Nejdřív věž a potom sklepy

Půdorys věže má 8x8 metrů a na výšku měří 12 metrů a jedná se o přesnou repliku, protože ta původní, kterou museli stavbaři strhnout, byla už nevratně zničená dřevomorkou. Přestavbu vily má na starosti po celou dobu i František Bobek z Československé obce legionářské. „Až to bude zabedněné a potažené fólií se na to dá břidlice a potom doděláme ochozy, opravíme zábradlí a budeme postupovat dál ve věži až dolů. Naše priorita je dodělat kompletně věž a další prioritou je pracovat ve sklepeních a připravit to, abychom tam mohli umístit nějaké expozice,“ vysvětluje.

Larischova vila je ve velmi špatném stavu a v minulých letech museli stavbaři stavbu doslova zachránit, aby se nezřítila. Odstranili tedy nejprve havarijní stav a pak se mohli vrhnout na záchranu věže.

Novou podobu dostane nejprve ta část budovy pod zmíněnou věží, právě tam vzniknou obyvatelné apartmány, také zázemí pro aktivity, které tam chce Československá obec legionářská pořádat pro děti a mládež, ve sklepení chystá pak legionářská obec zcela novou expozici, která bude věnována obětem II. světové války, tedy českým vlastencům a také obyvatelům vypálených Ležáků.

Rekonstrukce pokračuje. Larischova vila dočasně přišla o věžičku

Larischova vila v Pardubicích

Pietní místo pardubický Zámeček má za sebou pohnutou historii. Za II. světové války v Larischově vile vyslýchali a mučili české vlastence. Ze dveří novorenesančního Zámečku vycházeli na nedaleké popraviště obyvatelé vypálených Ležáků. Larischovu vilu má teď v majetku Československá obec legionářská, která chce v těchto místech vybudovat muzeum heydrichiády. Návrh na oživení vily je hotový a začala její oprava.

Oprava vily bude stát desítky milionů korun - původní předpoklad byl asi 50 milionů, ale podle všeho to bude všechno daleko dražší. Na rekonstrukci není možné čerpat z evropských dotací, vila by musela být národní kulturní památkou, proto se legionáři snaží stavbu na tento seznam zapsat. Do té doby si musí vystačit s vlastními finančními zdroji a také s penězi od města, kraje a Ministerstva kultury.

Pokud se všechno povede tak, jak obec legionářská plánuje, do dvou let by mohlo z Larischovy vily vzniknout důstojné pietní místo, kde to bude veřejně žít.

Spustit audio

Související