Stavba terminálu v Přelouči se blíží ke konci, součástí bude i parkoviště

9. červenec 2018 14:47

Práce na výstavbě nového přestupního terminálu v Přelouči spějí do finále, u vlakového nádraží díky tomu vznikne přes 60 nových parkovacích míst. Řidičům to umožní zastavovat u železniční stanice, aniž by se dopouštěli přestupků.        

Stavbaři právě dodělávají nový přestupní terminál na Dukelském náměstí včetně nových parkovacích stání, která tam dosud chyběla.

Podle vedení přeloučské radnice by stavbaři měli dodělat terminál do konce tohoto měsíce, aspoň tak je to naplánované, a od prvního srpna by měl sloužit lidem, cestujícím, včetně autobusových linek a místního MHD.

Řidičům, kteří ke stanici přijedou autem, odpadne hledání vhodného místa k zaparkování. Hned u železniční stanice budou mít záchytné parkoviště a další místa pro krátkodobé parkování, označená jako K+R, budou přímo na Dukelském náměstí. Dohromady by tam mělo být přes 60 jasně vyznačených parkovacích stání, což bude úplná novinka a někteří řidiči tak už nebudou muset porušovat pravidla a parkovat kde se dá.

Kvůli stavbě terminálu v Přelouči musí lidé na vlak pěšky

Příjezd Nádražní ulicí k přeloučskému vlakovému nádraží je zavřený

Přespolní se na vlakové nádraží v Přelouči jen tak lehce nedostanou. Minimálně pokud pojedou na vlak meziměstskými autobusy. Ty teď kvůli stavbě nového přestupního terminálu mají zákaz zajíždět k železniční stanici a končí půl kilometru před ní na autobusovém nádraží.

Změny se objevily i před stanicí. Cestující, kteří míří na vlak, mohou vidět, že jsou opravené chodníky, autobusové zastávky a zálivy, je tam nový ostrůvek autobusové točky, dělící ostrůvek s přechodem pro chodce a v blízkosti bude taky nové cykloparkoviště se stojany na kola.

Práce mají podle radnice stát 17 milionů korun a asi dvě třetiny nákladů pokryje evropská dotace, jde o peníze z programu pro rozvoj hradecké a pardubické aglomerace. A pak je tu ještě dalších několik milionů, které město zaplatí navíc, a to za výstavbu nové opěrné zdi ve svahu nad novým parkovištěm. Ta stará opěrná zeď byla ve špatném stavu a stavbaři měli obavy, že by mohla tzv. ujet a zřítit se dolů.  

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související