Kvůli stavbě terminálu v Přelouči musí lidé na vlak pěšky

26. červen 2018 12:45

Přespolní se na vlakové nádraží v Přelouči jen tak lehce nedostanou. Minimálně pokud pojedou na vlak meziměstskými autobusy. Ty teď kvůli stavbě nového přestupního terminálu mají zákaz zajíždět k železniční stanici a končí půl kilometru před ní na autobusovém nádraží.

Stavbařům totiž na rozkopaném Dukelském  náměstí před budovu drah vadilo, že jim přijíždějící autobusy komplikují práci. „Na základě požadavku zhotovitele stavby krajský úřad vyhověl této žádosti a uznal, že zhruba 190 autobusů, které se tam denně vyskytovaly, to je situace, za které nejde dost dobře, včas a kvalitně stihnout stavbu,“ řekla starostka Přelouče Irena Burešová (ODS).

Po dokončení výstavby terminálu opraví v Přelouči budovu nádraží

Terminál by měl být dokončen v létě

Správa železniční dopravní cesty připravuje opravu výpravní budovy vlakového nádraží v Přelouči, stavební práce mají podle úřadu začít ještě letos.

Aby dělníci mohli dokončit zpevněné povrchy, tedy chodníky, silnici, ostrůvky a autobusové zálivy, zajíždí teď ke stanci jednou za hodinu jediný autobus, a to vůz MHD. Od neděle 1. 7. nebude ale kvůli stavbě možné ani to a cestující budou muset vystupovat asi 150 m před železniční stanicí na náhradní zastávce MHD u bývalé polikliniky.

Přestože některé chodníky jsou pořád rozkopané, mnohé jsou již hotové, přibyl i nový ostrůvek autobusové točny, jeden dělící ostrůvek, nová jsou i autobusová nástupiště a zálivy. Před dokončením je i budoucí parkoviště pro auta a kola. Buduje se také opěrná zeď nad novým parkovištěm u nádražní budovy.

Před vlakovým nádražím v Přelouči pokračují práce na novém terminálu

Doprava se k autobusovému nádraží nedostane až do 31. 7., tedy do půlky letních prázdnin. Od prvního srpna by už ale nový přestupní terminál na Dukelském náměstí měl podle starostky Přelouče, Ireny Burešové, sloužit cestujícím bez omezení.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio