Po dokončení výstavby terminálu opraví v Přelouči budovu nádraží

16. duben 2018 13:10

Správa železniční dopravní cesty připravuje opravu výpravní budovy vlakového nádraží v Přelouči, stavební práce mají podle úřadu začít ještě letos.

Stavební ruch z Dukelského náměstí v Přelouči letos jen tak nezmizí, na výstavbu nového přestupního terminálu by ještě letos měla navázat další akce, a to oprava budovy přeloučského vlakového nádraží. Práce tam chtějí železničáři zahájit v druhé půlce roku.

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) připravuje v Přelouči celkovou rekonstrukci drážní budovy, týkat se bude hydroizolace, sanace zdiva a povrchů, měly by tam být dílčí dispoziční úpravy, výměna všech sítí včetně vytápění, demolice přístavku a taky doplnění protihlukové zdi.

Opravovat se bude za provozu

Součástí stavby má být podle mluvčího SŽDC Marka Illiaše i oprava krytého nástupiště a budova by měla dostat novou fasádu. Zpevněné povrchy kolem ní pak bezbariérově naváží na úpravy, které před železniční stanicí aktuálně provádí město.

Oprava budovy přinese cestujícím i nějaké komplikace. Práce budou prováděny za provozu, takže během stavby budou částečně omezené služby pro cestující a ti budou mít i omezenější přístup do stanice, to se bude upravovat podle postupu stavby, uvedl mluvčí SŽDC.

Akce má začít v druhé půlce tohoto roku, potrvá do roku 2020 a stát bude přes 32 milionů korun.

Stavba přestupního terminálu v Přelouči se prodraží. Důvodem je nestabilní opěrná zeď

Před nádražím momentálně firma připravuje inženýrské sítě

Přelouč bude mít s výstavbou přestupního terminálu u vlakového nádraží další výdaje. Dělníci musí zajistit opěrnou zeď, která je ve svahu pod silnicí v Jaselské ulici. Podle radnice není zdivo v dobrém stavu a mohlo by se zřítit na budované parkoviště vedle nádražní budovy.

Stavba terminálu pokračuje, parkoviště pro auta je hotové a dělníci budují nové chodníky, autobusové zastávky a zálivy. Nad parkovištěm zpevňují svah pod příjezdovou cestou v ulici Jaselská, kde byla nestabilní stará opěrná zeď.

Dukelské náměstí u nádraží je pro dopravu zavřené, výjimku mají autobusy, zásobování a vozidla stavby.

S omezením musejí počítat i chodci, kteří na vlak chodí prakticky po staveništi. Na místě pracuje těžká technika. Podle přeloučské radnice by měl být přestupní terminál za 17 milionů hotový v létě. Potom přijde na řadu právě budova nádraží.  

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio