Stavbě centrálního přijmu v Pardubicích bude předcházet demolice

14. červen 2018 07:10

Pardubické hejtmanství nechá po prázdninách zbourat v pardubické nemocnici bývalou dětskou chirurgii, je nejstarším objektem v areálu. Místo ní vznikne centrální příjem. ČTK to řekl náměstek hejtmana Roman Línek (KDU-ČSL).

Kromě demolice musí stavební firma přeložit inženýrské sítě, které budovou procházejí a napojují se na ostatní pavilony nemocnice. Proto vybuduje nový kolektor a napojí ho na ostatní sběrná zařízení v nemocnici.

„Jedná se zejména o potrubní poštu, kyslík, medicinální plyny, slaboproudé vedení ze serverovny a silnoproudé vedení. Cena demoličních prací včetně přeložky sítí činí podle zadávací dokumentace 14,5 milionu korun,“ řekl Línek.

Orlickoústecká nemocnice bude mít novou budovu centrálního příjmu

Nemocnice. Ilustrační foto

Za víc než 300 milionů ji tam chce postavit Pardubický kraj. Stavba pavilonu je jednou z největších akcí, kterou chce Pardubický kraj v následujících letech realizovat.

Investici má kraj mezi svými prioritami, aktuálně vzniká projekt. Prostranství je proto potřeba připravit co nejdřív. Nová budova zhruba za miliardu korun bezbariérově propojí objekty chirurgie a radiodiagnostiky.

Disponovat bude 12 operačními sály, heliportem, odděleními ARO a JIP pro chirurgické obory, neurochirurgii a ortopedii. V současnosti záchranka vozí pacienty na 11 příjmových míst.

V 19. století byla nejprve malá nemocnice ve Štrossově ulici. První okresní nemocnice vznikala až na přelomu století na vršku takzvané Vinice. Stavební práce započaly v roce 1900, zkušební provoz zahájila v roce 1903. Měla tehdy tři pavilony pro chirurgii, internu a infekční oddělení a disponovala 80 lůžky.

V současné době má nemocnice přes 900 lůžek a kolem 1700 zaměstnanců a 38 odborných pracovišť.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související