Stěhování rudoarmějce? Pardubice zváží přesunutí sousoší od Tyršových sadů

29. duben 2022 09:25

Město Pardubice zváží návrh na přemístění sochy Památníku osvobození, který je v centru města. Podle zastupitele Jiřího Hájka (Pardubice společně) přišla doba, aby sousoší s rudoarmějcem z roku 1957 u Tyršových sadů nestálo.

Radnice uspořádá patrně v červnu pro zastupitele seminář. Předtím osloví historiky a další odborníky. Podle Hájka nejde o rusofobii či reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Sousoší neslouží svému účelu, věnce se při výročích kladou jinde, navíc kazí výhled z náměstí Republiky na zámek, řekl.

Místo pomníku by se Hájkovi na místě líbil model městské strouhy, která tam vedla. Hájek nebyl první, který jednání o rudoarmějci vyvolal. Městský obvod I nedávno oslovil primátora Martina Charváta (ANO), aby magistrát o možnosti přesunutí pomníku začal jednat. Primátor uvedl, že se sejde odborná skupina a následně se pro zastupitele uskuteční patrně v červnu seminář.

Další pokus o stěhování

„Nešlo o to, že bychom sousoší chtěli bourat, ale přesunout. Jsem rád, že vznikne komise, která to projedná,“ dodal zastupitel Jiří Lejhanec (Patrioti Pardubic), který je zastupitelem i na městském obvodě I.

Socha rudoarmějce u vstupu do pardubických Tyršových sadů

O přemístění sousoší jednalo předminulé vedení radnice před rekonstrukcí Tyršových sadů. Proti se postavili historici i veřejnost. V roce 2017 přesunutí pomníku chtěli architekti Josef Pleskot a Petr Všetečka, kteří navrhovali rekonstrukci zámku.

Památník od Josefa Malejovského měl vyjadřovat vděčnost lidí svým osvoboditelům. Rudoarmějec má v ruce zbraň, sklání se k dívce, která mu podává květiny. Na stranách jsou pionýři, drží tam stráž.

Také podle zastupitele Jana Hrubeše (Piráti) by se město nemělo unáhlit, aby jeho akt nevypadal jako rusofobie. Zastupitel František Brendl (Pardubáci společně) měl opačný názor, je podle něj čas k tématu přemístění pomníku vrátit. Protože se jedná o válečný pomník, je vhodné ho přemístit na hřbitov, uvedl.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související