Tři architekti chtějí debatu o soše Rudoarmějce u Tyršových sadů

28. listopad 2017 10:40

Tři architekti, kteří jsou autory dlouhodobé vize proměny pardubického zámku, chtějí otevřít debatu o soše Rudoarmějce.

Socha stojí na kraji opravených Tyršových sadů u frekventované Sukovy třídy a podle architektů brání výhledu na zámek. Jenže podstavec pomníku je součástí projektu opravy parku a kvůli dotacím je nezbytné ho uchovat. A to není jediný háček. Případná diskuse by přinesla mnohem více otázek.

O přemístění sochy se už uvažovalo

Pardubický zámek čekají revoluční změny

Zámek Pardubice

Z renesančního objektu se totiž možná stane kulturní památka evropského formátu. Pardubický kraj, který je zřizovatelem zámku, oslovil tři renomované architekty, aby vymysleli, jak by zámek mohl v budoucnu fungovat.

Stěhování navrhli architekti, kteří připravovali přestavbu Tyršových sadů. Podle nich by bylo bývalo mnohem lepší na místě sochy vybudovat široký vchod do parku a hlavně odkrýt pohled na zámek. Jenže proti jejich návrhu se postavila veřejnost. V anketě se tenkrát proti přesunu postavilo až 70 procent hlasujících. Proti byly i úřady, které se měly právo k pomníku vyjádřit.

Případné stěhování tenkrát rozdělilo i historiky

Například bývalý ředitel pardubického muzea František Šebek proti změně hlasitě protestoval. Naopak, další historik Jiří Kotyk pro stěhování byl a navíc kritizoval politiky z vedení města za to, že neměli dost odvahy rozhodnout o přesunu sami.

Monumentální žulové schodiště tvoří jeden ze vstupů do Tyršových sadů

Opět debata? Tři renomovaní architekti ji chtějí

Ladislav Lábus, Josef Pleskot a Petr Všetečka pracují na dlouhodobé vizi o pardubickém zámku. Chtějí ho víc otevřít veřejnosti a udělat z něj kulturní památku evropského formátu. Na své prezentaci představili svoje návrhy a poukázali na jakýsi magický trojúhelník, který tvoří Gočárovy mlýny, zámek a Pernštýnské náměstí. Architekti tvrdí, že vše na sebe tak nějak navazuje, problematickým bodem je podle nich právě socha Josefa Malejovského. Jak tvrdí, výhled na zámek je zakrytý a lidé se místo toho dívají na umělecky problematický pomník.

Zámek spravuje kraj, Tyršovy sady patří městu

Architekti nemají ohledně sochy žádné komeptence. Chtějí jen otevřít diskusi. Socha podle nich není tak dobrá, aby tzv. utáhla ten prostor. Časem by tam mohla stát jiná socha, která by vznikla s architektonické soutěže. Nemusela by být horizontálního tvaru, nebo by na místě nebylo nic. Průhledu na zámek by tak, jak říkají, nic nebránilo. Každopádně podle vyjádření radnice to teď není na pořadu dne. Komplikace by dále nastaly kvůli podstavci sochy, který je součástí projektu opravy parku a kvůli dotacím je nezbytné ho uchovat.

autor: KUB
Spustit audio