Štěstí přeje připraveným. Týká se to i budoucích středoškoláků

26. říjen 2017

I letos je třeba s předstihem myslet na státní přijímací zkoušky. Ty jsou organizovány Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy prostřednictvím agentury CERMAT. Žáci pátých a devátých tříd základních škol spolu s rodiči shánějí co nejvíc informací už teď na podzim, aby byli připraveni a nic nezaspali.

Od loňského školního roku je předpokladem každého uchazeče o studium na střední škole zakončené maturitní zkouškou podstoupit didaktický test z českého jazyka a matematiky.

„Zájem je opravdu veliký a studenti nechtějí nic nechat náhodě. Uchazečům, kteří se s námi radí, pracovně říkáme maratonci, nebo sprinteři. Jejich rodiče nás zásobují dotazy a my jsme za to moc rádi, že nic nezanedbávají,“ směje se Jana Kovaříková ze SCIO.

Ředitelé škol mohou u přijímacího řízení přihlédnout třeba k pohovoru, účasti žáka na soutěžích nebo dalším testům. Didaktickému testu od společnosti CERMAT musí ředitel dát váhu v celkovém přijímacím řízení minimálně 60 %, v případě sportovních gymnázií nejméně 40 %. Druhá polovina přijímacího řízení může být plně v režii vybrané školy. Jak bude přijímací řízení ve finále vypadat, je každý ředitel školy povinen zveřejnit do ledna 2018. Nejčastěji informace najdete na webových stránkách konkrétního zařízení.

Dobře rozvrhněte učební plán

Velice záleží na domácí přípravě. Děti, které jsou nadmíru zatížené kroužky, mají nárok na odpočinek a relaxaci. „Uvědomte si, že škola spolu s doplňkovými aktivitami jim někdy zabere více hodin, než činí vaše pracovní doba v zaměstnání. Přizpůsobte tomu denní režim, aby se při přípravě na přijímací zkoušky mohli co nejlépe soustředit a koncentrovat,“ doporučuje Kovaříková.

Největší strach bývá z neznáma

Budoucí středoškoláci si mohou vše předem vyzkoušet. „Studentům, kteří se raději drží kolektivu a rádi pracují ve skupinách, bych doporučila navštívit přípravné kurzy s lektorem. Na nich si mohou testy zkusit, dostanou různá doporučení a rady, jak nejlépe řešit úlohy včetně správného postupu. U přijímacích zkoušek nanečisto si také osahají, jestli zvládají dané časové limity a umí správně vpisovat odpovědi a řešení do natištěných formulářů.“

Státní přijímací zkoušky 2018 termíny
  • První řádný termín - čtyřleté obory 12. dubna

  • První řádný termín - šestileté a osmileté obory 13. dubna

  • Druhý řádný termín - čtyřleté obory 16. dubna

  • Druhý řádný termín - šestileté a osmileté obory 17. dubna

  • První náhradní termín 10. Května

  • Druhý náhradní termín 11 května

Tyto termíny se nevztahují na obory vzdělávání se závěrečnou zkouškou, obory vzdělání s výučním listem a obory se zkráceným studiem. Dále se netýkají uměleckých škol, kde se konají talentové zkoušky v termínu od 2. 1. 2018 do 15. 1. 2018 a konzervatoří, kde se konají talentové zkoušky v termínech od 15. 1. 2018 do 31. 1. 2018.

autor: RIH
Spustit audio