Stop protipovodňovému poldru. Nové vedení Heřmanova Městce otočilo

10. leden 2023 09:15

Poldr u Heřmanova Městce na Chrudimsku stát nebude. Radnice jeho stavbu začala urychleně připravovat po bleskových povodních v létě 2020. Část města tehdy skončila pod vodou. Nové vedení Heřmanova Městce ale přípravy zastavilo.

Poldr byl navržený na území sousedního Kostelce u Heřmanova Městce, který tehdy povodně zasáhly také, poškodily třeba i sklad státních hmotných rezerv a palivové nádrže. V Heřmanově Městci byly škody obrovské, rozvodnil se Podolský potok, zaplavené byly silnice a domy.

Nejhůř dopadl zámek, kde sídlí domov pro seniory, zničené bylo přízemí, sklepy, kuchyně, poškozený zámecký park. Proto přišel nápad postavit poldr, jeho základ by byla osm metrů vysoká hráz a domluvený byl i výkup pozemků.

Otočka po volbách

Obrat přišel po komunálních volbách, nové vedení města poldr stavět nechce. Starosta Heřmanova Městce Aleš Jiroutek (Patrioti) ho nepovažuje za dobré řešení. Za výkup pozemků mělo město zaplatit kolem 6 milionů korun, u dalších byla navržená směna, která se radnici také nelíbí. Město už získalo na výkup dotaci 1,5 milionu korun od Pardubického kraje. Radnice se bude chtít dohodnout na jiném využití a s poldrem za desítky milionů korun už nepočítá.

Co by mělo město před velkou vodou ochránit, to zatím radnice prozradit nechce. S projektanty se domlouvá na jiném opatření. Jisté je, že to nebude poldr a že se nebude stavět na katastru vedlejší obce, ale přímo v Heřmanově Městci. Navržená protipovodňová ochrana by také měla odolat větší vodě než suchá nádrž. Řešení plánuje radnice představit v řádech měsíců, stavět by se ale mělo nejdřív v příštím roce.

Spustit audio

Související