Varovný systém a ochranný poldr. Heřmanův Městec připravuje protipovodňový plán

15. červen 2021

Přesně před rokem stačilo pár hodin a část Heřmanova Městce se ocitla pod vodou. Radnice nechce riskovat, aby se stejná situace opakovala, proto chystá několik opatření, jak velkou vodu zkrotit.

Loni v červnu silné bouřky a přívalové deště zasáhly město a okolí a prakticky okamžitě se začaly rozlévat potoky. V Heřmanově Městci způsobily největší problémy potoky Podolský a Zlatý, byly zaplavené silnice, některé domy a obchody, vyplavený autokemp na Konopáči a nejhůř dopadl asi zámek, kde sídlí domov pro seniory.

Jenom tam byla škoda v řádech desítek milionů korun a poškozený byl i sousední park, kde jsou stopy povodně stále patrné.

Město chce zabránit tomu, aby se situace opakovala. Hlavní obrana má být poldr, tedy suchá nádrž postavená mezi Heřmanovým Městcem a sousedním Kostelcem. 

Zpevnění břehů i varovný systém

Město si zatím nechalo zpracovat studii, kde by měla stavba stát. Je navržená tak, aby zvládla nápor toho, co přišlo před rokem, plus ještě něco navíc. Teď se budou obce snažit domluvit s vlastníky potřebných pozemků, jestli budou s využitím pro poldr souhlasit.

Čtěte také

Poldr by měl být vedený na seznamu prioritních staveb v Pardubickém kraji. To by umožnilo čerpat na stavbu dotace. Optimistický odhad radnice počítá s tím, že když všechno půjde hladce, mohl by stát v roce 2025.

Ještě dřív mají být hotová další opatření proti povodním, třeba společný varovný systém obcí a skladu státních hmotných rezerv v Kostelci u Heřmanova Městce, který voda poškodila také. A další úpravy jako zpevnění břehů potoků, odstranění překážek nebo věcí, které průběh povodně zhoršily.

Spustit audio

Související