Stovky lidí jsou proti plánovanému nákupnímu parku v Žamberku

25. květen 2021 07:10

Developerská firma chce v Žamberku vedle rekreačního areálu Pod Černým lesem postavit nový nákupní park. To se nelíbí některým lidem, kteří proti záměru podepisují petici. Dnes mají také možnost se k plánované stavbě vyjádřit na veřejné prezentaci.

Jedná se o takzvaný retail park, tedy obchodní park, který by měl vzniknout v bezprostřední blízkosti sportovního a relaxačního areálu Pod Černým lesem. Jsou tam totiž pozemky, které nepatří městu a developer po dohodě s jejich vlastníkem vytvořil návrh na stavbu nové nákupní zóny.

Ta by měla zahrnovat větší obchod s potravinami a na něj navazující menší prodejny s různým zaměřením. Podle prezentace, která je už teď k nahlédnutí na webových stránkách radnice, by se mělo jednat o zastavění plochy o výměře skoro 5 tisíc metrů čtverečních, a to včetně rozsáhlého parkoviště, které je součástí záměru.

Umístění retail parku je zcela v rozporu s dosavadním využitím území.
petice proti výstavbě retail parku

Proti obchodnímu centru vznikla petice, pod kterou bylo dnes ráno přes 300 podpisů, a další přibývají. Petice je dostupná na internetu a mnozí tam připisují také důvody, proč se záměrem nesouhlasí. Vadí jim mimo jiné, že nákupní park by narušil rekreaci v daném místě, ohrozil by maloobchody ve městě, pak také někteří píší, že v Žamberku už je dost supermarketů a další obchodní zóna není zapotřebí. Autory petice jsou členové spolku Živý Žamberk.

Dnes v 17 hodin začne v sále zastupitelstva veřejná prezentace, kde zástupci developera záměr znovu představí a lidé budou mít možnost klást dotazy a připomínky. A to buď osobně, když se tam dostaví, ale i na dálku, kdy můžou také přes internet posílat své dotazy a námitky.

Připomeňme, že jedno veřejné projednání k celé věci už se konalo v lednu, ale tou dobou radnice žádný výrazný odpor proti záměru nezaznamenala, jak řekl starosta Oldřich Jedlička (ANO). V červnu mají zastupitelé jednat o změně územního plánu, která by celé stavbě předcházela. A právě proto teď dává vedení města veřejnosti možnost se ještě předtím k záměru vyjádřit.

Spustit audio

Související