Seniory v Žamberku i v Dubanech doveze k lékaři nebo na úřad senior taxi

7. září 2020 08:10

V Pardubickém kraji přibývá měst a obcí, které seniorům dotují dopravu taxíkem. Třeba k lékaři, na úřad a někde i na nákup nebo ke kadeřnici. Orlickoústecký Český červený kříž tak nedávno rozšířil přepravní službu o Žamberk a nově pak senior taxi začíná fungovat i v Dubanech nedaleko Pardubic.

Podle nezávislé starostky Duban Ivy Kučerové chtějí seniorům ulehčit cestování k lékaři nebo do Pardubické nemocnice. A hlavně si od toho slibují, že senioři nebudou závislí na veřejné dopravě. Zastupitelé senior taxi schválili už v únoru, kvůli koronavirové krizi ale začíná fungovat až teď.            

Taxi za 25 korun

Senior za jednu jízdu taxíkem z Duban do Pardubic zaplatí 25 korun, zbytek nákladů tedy 175 korun pak bude obec doplácet ze svého. Na svezení ale nemají nárok všichni senioři, služba je určená těm, kterým je 70  let a víc. Každý cestující se navíc u řidiče musí prokázat průkazkou, kterou obecní úřad na počkání vystaví a která je zdarma.

Využít taxi i pro cestu na nákup nebo ke kadeřníkovi ale podle vedení Duban není možné, senior taxi sveze pasažéra pouze do ordinace lékaře, nemocnice, na polikliniku nebo na rehabilitaci. Povolený je ale doprovod, nebo i asistenční pes, případně i skládací invalidní vozík.

Širší záběr v Žamberku

Senior dopravu můžou využívat nově i lidé v Žamberku, kde ji zajišťuje Český červený kříž (stejně jako v Ústí nad Orlicí, Vysokém Mýtě nebo České Třebové). Má ale širší záběr - nárok na ni mají lidé nad 55 let, hendikepovaní a taky rodiče s nemocnými dětmi. Auto je dopraví k lékaři, na úřad nebo na nákup, ale i za přáteli. Taxa je 40 korun za jízdu, s permanentkou 30 korun.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související