Středoškoláci z Lanškrouna vyrábí sýry ve vlastní mlékárně
Studenti Střední zemědělské a veterinární školy Lanškroun se učí vyrábět sýry, tvaroh nebo jogurty. Nemusí kvůli tomu na praxi do některé z mlékáren, mají už svoji vlastní. Jde spíš o minimlékárnu, která zatím zásobuje jen školní bufet a jídelnu.
„Zpracováváme jenom mléko, které se nadojí tady na dojírně. Celkově to je přibližně 1000 litrů denně. Vyrábíme selské pasterované mléko, selský jogurt, selský tvaroh a selské čerstvé sýry,“ říká Milena Velecká, která učí studenty, jak se zpracovává mléko.
Škola má v plánu, že studenti budou vyrábět kromě měkkých také tvrdé sýry. I když se studenti naučí zpracovávat mléko, podle Mileny Velecké je cesta na pozici odborníka v mlékárně delší.
Milena Velecká ještě dodává, kdy se studenti začínají učit zpracovávat mléko: „Celkově hygienu potravin mají vlastně zařazenou již v prvních dvou letech studia na této škole. Ke mně na praxi dojdou až ve třetím ročníku.“
Zatím zpracovávají studenti ve své minimlékárně denně 400 litrů mléka.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
ONLINE: Česko zasypal sníh, D1 ucpala kolona. Na jihu Čech je kalamita, místy napadlo až 75 centimetrů
-
Roky zkoušela umělé oplodnění, dítě nakonec adoptovala. ‚Nejlepší rozhodnutí za deset let,‘ popisuje
-
Pohyb po MHD jako adrenalinový sport. ‚Nechci se v metru vyhýbat lidem na zemi,‘ říká nevidomá
-
Kdo a kdy zruší vánoční pečení?