Střihněte do látky bez obav. Domácí šití jde opět do módy

5. září 2022

Myslíte si, že domácí šití už je přežité? Není to pravda. Zájem o střihy a nové látky mají hlavně maminky na rodičovské dovolené. Sdružují se do početných skupin na sociálních sítích, kde si vyměňují zkušenosti.

„Některé začínající švadleny se bojí střihnout do látky. Mají strach, že ji zničí. Ale bez odvahy to nejde. Prostě střihněte. Je to jenom látka,“ usmívá se Martina Mimrová, majitelka e-shopu Látky Apolenka. Podle jejích zkušeností se vrací do módy přírodní materiály, dokonce i vlna. Šijí se z ní kabátky pro malé děti. A nejnovějším trendem jsou tzv. aplikace.

Domácí šití je zase v kurzu

Novinkou jsou aplikace pro švadleny  

V poslední době jsou velkým trendem aplikace, kterými šikovné švadleny doplňují ušité výrobky.

„Je to další stupeň, kam se můžete v šití posunout. Může to být třeba aplikace v podobě dětské postavičky.  Buď si koupíte přímo vyšívací stroj, který aplikace vyšije, ale dá se to zvládnout i bez něj.  Vystřihnete  ruce, nohy, tělo, hlavu, vyšijete, poskládáte do tvaru, a pak už jako celek přižehlíte na speciální materiál. Ten se pak nanese na konkrétní výrobek a dotáhne se to vymalováním. Je to nádhera,“ těší se z radosti svých klientek Martina Mimrová a doplňuje:

„Je už celá řada lidí okolo mě, kteří netušili, že by vůbec mohli ušít polštářek, a dnes šijí na děti i na sebe jako o závod. Neskutečně je to chytlo. Jejich vývoj a příběh mě vždy těší. Pak chodí jejich děti ve školce a říkají: tohle šila moje maminka. Jsou pyšní na ten výrobek. No a co více si přát,“ uzavírá Martina Mimrová.

Spustit audio

Související