Střílet z luku, podojit krávu, vyřešit problémy vnoučat. Senzační babička zvládne všechno

6. listopad 2019

SENZAbabča. To je celorepubliková soutěž pro ženy s minimálně jedním vlastním vnoučetem. Brzy poznáme vítězku 12. ročníku.

„Účastnic bychom měli hodně, ale musíme vybírat podle přihlášek. Některým ženám se to líbí až tak, že soutěží opakovaně. Tentokrát převažují soutěžící z Pardubického kraje, což se dřív nestávalo,“ říká za organizátory Iva Špeldová.

Zapojí i hlavní hvězdu

Slavnostní vyhlášení hostí KD Hronovická Pardubice v neděli 10. listopadu od 14 hodin. Tradičně bude moderovat Petr Jančařík. Jako exkluzivní host dorazí Bohuš Matuš. Na podobné akci zažije premiéru a měl by se stát dokonce součástí soutěžního klání.

Čtěte také

Podle Špeldové čeká na soutěžící pět disciplín. „Nejdřív se představují, následuje volná disciplína. V tajné disciplíně dřív účastnice střílely lukem, dojily krávu a podobně. Taky si v jedné disciplíně losují číslo porotce, který jim pomáhá při uhodnutí slova. Anebo řeší smyšlené úkoly a problémy vnoučat.“

Všechno kolem akce zajišťují členky klubu SENZAbabča. Její vítězka se může představit ještě 18. listopadu v celostátním kole soutěže Babička roku.

Finalistky letošního ročníku

Zdeňka Drahošová, Řepníky
Zuzana Pospíšilová, Pardubice
Jana Maršíková, Havlíčkův Brod
Irena Svačinková, Nový Malín
Naděžda Pospíšilová, Pohřebačka-Opatovice nad Labem
Renáta Šťastná, Pardubice
Marie Judita Grombířová, Pardubice

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.