Stromem roku 2023 je větrem ošlehaná a osamělá hrušeň z Mrákotína

24. říjen 2023 18:55

Stromem roku 2023 se stala hrušeň v širém poli u Mrákotína na Chrudimsku. Anketu pravidelně pořádá Nadace Partnerství a o vítězi rozhoduje veřejnost prostřednictvím internetového hlasování. Do takzvaného superfinále se probojovalo pět stromů, a nejvíc hlasů dostala právě mrákotínská větrem ošlehaná hruška.

Hruška získala 6 433 hlasů z celkových 28 250 a stala se již třetím ovocným stromem, který ovládl tuzemské hlasování. Vloni zvítězila rovněž hrušeň z Příbramska, před třemi lety zase jabloň.

Hrušeň v širém poli u Mrákotína není žádný vysoký, košatý a už vůbec ne symetrický strom. Z koruny vybočuje silná větev, takže má tvar takového obráceného „L“, ale podle nezávislé starostky Ludmily Vackové je hrušeň zajímavá právě svým tvarem. A pak také tím, že uprostřed pole dokázala přežít celé 20. století.

Přežila meliorace

„Zažila meliorace, kolektivizaci, kolem byla pastvina, pásly se tam i krávy, takže se o ni možná i drbaly. Hospodaří tam družstvo vlastníků Mrákotín, tak kolem ní jezdí velké stroje a je vystavena drsným povětrnostním podmínkám.“

Mrákotínská hrušeň soutěží v anketě Strom roku

Že se hrušeň z Mrákotína probojovala až do superfinále soutěže Strom roku, aktivizovalo nejen samotný Mrákotín, ale i okolní obce. „Hlasoval jsem v prvním i v druhém kole,“ říká pan Petr, který prodává v místním zemědělském družstvu a pochází z Prosetína. Podle něj pro strom hlasovalo hodně místních lidí i těch z okolí.

Bude i Čechomor?

Podle starostky Ludmily Vackové je pro vesnici velkou událostí už to, že se strom do nejužšího finále probojoval. Už mají i vymyšlené, co dál. „Máme v hlavě, že bychom pozvali Čechomor, aby nám zazpíval Stojí hruška v širém poli.“

Podle místních je hrušeň stará minimálně 110 let. Teď se navíc dočká i odborného ošetření od arboristů.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související