Památná hrušeň na Chrudimsku nebo platan v Cholticích. Kde najdete zajímavé památné stromy v našem kraji?

23. říjen 2020

O památné stromy v České republice není nouze. Jsou jich stovky. V počtu vedou bezkonkurenčně lípy, s velkým odstupem následují duby. Spodní příčky obsazují jehličnany a úplně poslední jsou ovocné stromy.

„S vyhlašováním památných ovocných stromů je to složité. Jsou to užitkové dřeviny. Jakmile přestanou plodit, koupí se nové. Přesto je pár zcela výjimečných jabloní a hrušní i v našem kraji. Například na Chrudimsku jsou čtyři vyhlášené památné hrušně,“ říká Naďa Gutzerová.

Výlet si můžete udělat do míst mezi Holetínem a Dolním Bezděkovem, stará hrušeň tam roste na louce. A když na jaře kvete, je to úchvatný pohled.

Proč lípy hrají prim

Staří Slované uctívali staré stromy obecně. To, že se lípa stala naším národním stromem a dub německým, se rozhodlo v roce 1848. Tehdy se v Praze sešel Všeslovanský sjezd a bylo rozhodnuto, že lípa bude patřit Čechům. A ujalo se to. Lípy se vysazovaly v blízkosti lidí, nejčastěji na návsích, proto k nim máme tak úzký vztah.  

Lípa na Lipce – strom roku 2016

Česká lípa z Lipky skončila v letošním ročníku o nejkrásnější evropský strom třetí

Lípu na Lipce navrhla před čtyřmi lety do ankety Strom roku právě chrudimská botanička Naďa Gutzerová. „Když jsem ji poprvé potkala, tak mě uchvátila svou mohutností. Proto jsem ji přihlásila do ankety Strom roku. A byli jsme úspěšní,“ říká s úsměvem chrudimská botanička.

Lípa na Lipce je mohutný strom, který má devět metrů v obvodu. Roste na jižním okraji obce Lipka kousek od bývalého zámečku. Její věk se pohybuje v rozmezí 600 až 800 let. Ale určit to přesně podle Naďi Gutzerové nelze.

Žižkův dub pod hradem Lichnice

Monumentální dub, který najdete pod hradem Lichnice, patří mezi nejmohutnější duby v České republice. Navíc se k němu váže mnoho pověstí. „Výlet do tohoto místa v okolí Třemošnice a hradu Lichnice nemá teď na podzim konkurenci,“ myslí si Naďa Gutzerová.

Památná hrušeň v Babákově

Rychle rostoucí a odolné platany

Platany se teď hodně používají ve výsadbách ve městech, protože rychle rostou. Už za deset let od výsadby vypadají velice dobře. Snášejí dobře prašnost a znečištěné ovzduší, také zvládnou sušší prostředí.

„Nádherné platany můžete obdivovat v zámecké zahradě v Cholticích. Jeden z nich je také konečně chráněný jako památný. Další platan je v Běstvině před bývalým zámečkem na návsi, je dobře vidět z veřejného prostoru,“ uvádí další tipy Naďa Gutzerová a dodává, že největší úspěch v jejím seriálu o památných stromech na portálu www.chrudimka.cz,  měl díl o lipových alejích v Chrasti. Místní lidé zjevně nedají na Velkou a Malou lipku ve svém městě dopustit.

Jehličnany na chvostu

Jehličnany jsou - co do počtu památných stromů v České republice - ve výrazné menšině. Některé ale rozhodně stojí za to vidět.  Na Chrudimsku jsou dva chráněné smrky. A velice pěkné jsou borovice lesní.

„To jsou stromy s pokrouceným kmenem a větvemi, které mají impozantní zjev. Takovým příkladem je  borovice u Jevíčka při cestě do Biskupic. Stojí u silnice, takže ji nepřehlédněte,“ říká Naďa Gutzerová.

Spustit audio

Související