Stromy můžete stříhat do konce září, suchý trávník ale nesekejte

20. září 2016

Je sucho. Déšť se vyhýbá jak Pardubicku, tak Hradecku. A rostliny trpí. Veškeré stálezelené rostliny je třeba alespoň jednou týdně pořádně prolít. Vodu potřebují hlavně rododendrony a azalky. Ty jsou na nedostatek vody nejcitlivější.

Také borůvky a brusinky velmi špatně reagují na nedostatek vody. A jehličiny, ať jsou to túje, smrky nebo cypřiše. Jehličiny sice umí s vodou hospodařit líp, přesto ji potřebují.

Co se stane, když posečete suchou trávu

Také vám v posledních dnech připomíná česká krajina spíše vyprahlé planiny v Chorvatsku? I trávníky jsou žluté, proto je nesekejte. Slunce zeminu vysuší ještě víc a zničí i kořeny trav. Počkejte, až budou příhodnější podmínky a posekejte trávník, až bude dostatečně zavlažený. Snad se před zimou ještě nějaké té vláhy dočkáme.

Ještě do konce září můžete stříhat stromy

„Všichni současní ovocnáři přecházejí na tvarování stromů během září. V říjnu ale už ne. Pročistit větve stromů na vaší zahradě můžete i vy. Tohle podzimní pročištění nutí stromek zakládat pupeny na příští rok, zajistí tedy lepší úrodu ovoce. Průklest v lednu, únoru, březnu dráždí stromy spíše k bujnějšímu růstu, ne ke květu“, vysvětluje František Hlubocký. A nezapomeňte stromy pohnojit. Potřebují před zimou dostatek fosforu a draslíku.

Dotazy posluchačů

Posluchač Milan si přivezl na pole čerstvý hnůj a vyrostlo mu tam velké množství svlačce...
Svlačec má velmi hluboké, až metrové kořeny. Proto je potřeba na pole zařadit takové kultury, které mu budou vadit. Husté obilí atd., které svlačci neumožní dostatek světla. Brambory mu nevadí, ty přeroste.
Další možností je nechat pozemek nějakou dobu volný. Na jaře počkat, až plevel vyrazí, a pak použít totální herbicid, který ho zničí. Po spálení plevelu rychle pole zaorat a něco zasázet, aby neměl zákeřný plevel vůli znovu růst.

Jak pracovat s herbicidy
Veškeré totální herbicidy se používají na vzrostlé rostliny, které už jdou do poupat. Postříkaná rostlina pak vtáhne jed do listu a poté do kořene, což je její zásobní orgán. Plevel zežloutne asi čtrnáct dní od postřiku. Po této době už můžete sázet brambory nebo jiné plodiny. Jed podle Františka Hlubockého už v zemi nezůstává.

Paní Marie má problém se zeleným betonem...
Určitě to také znáte. Zámkovou dlažbu máte druhý rok a už se na něm usazuje mech. Co s tím? Přípravek na likvidaci mechu se dá koupit už připravený. Pokud nechcete kupovat tento výrobek, zkuste zelenou skalici, ve správném poměru namíchejte s vodou a pokropte dlažbu konví. Tuto léčebnou kůru je třeba opakovat alespoň dvakrát do roka.

autor: jsl
Spustit audio