Studenti vysokých škol budou platit více za stravování a ubytování

22. červen 2004

Studenti vysokých škol si od nového akademického roku budou muset sáhnout hlouběji do kapsy. Zaplatí totiž daň z přidané hodnoty u stravování v menzách a ubytování na kolejích. Podle ředitelky menzy a kolejí pardubické univerzity Evy Skokanové zatím daně hradí z aktivit univerzity, od 1.července je však zaplatí studenti.

"U stravování je to částka devatenáct procent DPH , které navyšujeme, u ubytování je to od 1.7. pět procent DPH u studentů a doktorantů. Do této chvíle - tedy do 30.6. - jsme správy kolejí hradili z vlastních zdrojů. Stravování se navýšilo v ceně o čtyři až šest korun, či-li pohybuje se ve výši dvacet čtyři korun až osmatřicet korun za minutku, což znamená, že je to hotové jídlo včetně polévky a čaje. U kolejného vzrostla cena v průměru o padesát až šedesát korun za měsíc, je to podle kategorie ubytování."

jídelna
autor: KOC
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.