Studenti z České Třebové vyrábí papírové brikety. Jejich firma má nejlepší logo

2. únor 2022

Studenti středních škol, kteří se věnují od září reálnému podnikání, se na přelomu roku utkali v soutěži JA Top Logo o nejlepší vizuální identitu studentské firmy v regionu. Z vítězství se radují studenti ze Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana z České Třebové.

Studentská firma vyrábí a prodává papírové brikety z recyklovaného papíru. „Pap Top je zkratka papírové topení. Brikety slouží k topení v krbech, kamnech a podobně,“ říká studentka Kateřina Sýkorová. „Brikety sami vyrábíme, na internátu máme místnost, kde je všechno. Tam máme výrobu, lisování i sušení.“

Vedení reálné firmy

Program JA Studentská firma nabízí středoškolákům vyzkoušet si podnikání v praxi. „Je to hlavně o založení a vedení nějaké reálné firmy s výrobou, která poskytuje produkty nebo služby. Rozvíjí to schopnosti studentů v komunikaci, organizaci, v plánování a dává to zkušenost s podnikáním,“ vysvětluje David Baloun, který má ve firmě na starosti marketing.

„Projekt je na jeden školní rok, začínali jsme v září a teď jsme asi v polovině. Vyhlášení soutěže bude v květnu. Naše firma má osm členů a děláme to ve volném čase,“ dodává. Po skončení projektu, který funguje pod hlavičkou JA Czech můžou studenti v podnikání samozřejmě i dál samostatně pokračovat, to už ale se všemi vyplývajícími náležitostmi.

Logo studentské formy PAP TOP

V krajském kole soutěže JA Top Logo soutěžilo asi deset dalších studentských firem. „Ta loga byla zajímavá a v mnoha ohledech hodně nápaditá,“ říká David Baloun. Práce studentů hodnotila porota asi 85 mentorů, profesionálů z regionálních podniků.

Význam loga

„Logo je jednoduché, znázorňuje briketu,“ vysvětluje David Baloun: „Není tam mnoho barev. Červená za oheň a šedá za popel.“ „Návrhů nebylo mnoho, jednohlasně jsme se shodli. Vyrobil nám ho spolužák, který je šikovný v grafických programech,“ doplňuje Kateřina Sýkorová.

Jaká byla odměna za vítězství v soutěži? A dařilo se také v celostátním kole? Poslechněte si celý záznam pořadu Máme hosty.

Spustit audio

Související