Studenti zakládají fiktivní firmy. Přičichnou tak k podnikání

3. březen 2020

I živnostníci se svou práci musí někde naučit. Než založí skutečnou firmu, můžou si její obecné fungování osahat ve škole. Jde to třeba ve Vysokém Mýtě.

Nejdřív se společníci musí shodnout na předmětu podnikání. Důležité taky je, aby si rozdělili role. Šéf může mít k ruce asistentku, v provozu taky bývá účetní, marketingové anebo právní oddělení.

Do školy jako do práce

„Když se firma založí, funguje dva roky. Vzniká na konci druhého ročníku v rámci týdenní blokové výuky. Studenti si vyzkouší práci od osmi do odpoledne. Ve třetím ročníku to je koncipováno tak, aby to bylo co nejvíc intenzivní. Po ukončení činnosti fiktivní firma zaniká,“ říká ředitelka Střední školy podnikání Vysoké Mýto Jitka Chládková.

Čtěte také

Podle ní projekt fiktivních firem začal v Německu v roce 1975 jako součást rekvalifikace na úřadech práce. „K nám se dostal až v roce 1992. My jsme se jako škola rozhodli tento zajímavý předmět zařadit do výuky v roce 2010. Začátky pro nás byly velmi obtížné. Na první veletrh jsme vyjeli jenom laicky připravení, měli jsme ručně udělanou nástěnku, ale přesto jsme vyhráli. V roce 2014 jsme už pořádali svůj veletrh.“

Za tu dobu fiktivní firmy v Mýtě měly různé zaměření. „Byla to firma na prodej osobních aut, reklamní agentura, prodávali jsme výrobky z kozího mléka, sushi, zabývali jsme se návrhy kuchyní, výrobou dřevěných štítů a podobně.“

Sladká společnost

Velký úspěch teď hlásí firma zaměřená na prodej potřeb pro výrobu cukrové vaty. „Díky nim se dá připravit v pohodlí domova. Na začátku jsme dostali skripta, kde byla charakteristika jednotlivých profesí podle vlastností. Mým úkolem je rozdělovat práci a koordinovat zaměstnance,“ přibližuje situaci šéfka studentské firmy Eliška Valášková. Po vítězství na domácím Regionálním veletrhu fiktivních firem dokázali vysokomýtští ovládnout i Mezinárodní veletrh v Olomouci.

Ředitelka Střední školy podnikání Vysoké Mýto Jitka Chládková se studentkou Eliškou Valáškovou
autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související