Studna nalezená pod budoucí D35 na Chrudimsku je nejstarším dřevěným objektem na světě

4. únor 2020 10:45

Dřevěná studna, kterou archeologové našli při záchranném výzkumu pod budoucí dálnicí D35 u Ostrova v Pardubickém kraji, je nejstarší pravěká dřevěná konstrukce na světě.

Potvrdil to dosavadní výzkum archeologů, kteří ji datují do let 5256 až 5255 před Kristem. Českému rozhlasu to řekl ředitel Archeologického centra Olomouc Jaroslav Peška. Studnu nyní odborníci konzervují a dělají další analýzy.

„Potvrdilo se jak dendrochronologickým, tak radiokarbonovým datováním, že skutečně je to v této chvíli nejstarší pravěká dřevěná struktura, která je známa. Protože nic staršího takto datováno zatím není, můžeme ji označit za nejstarší na světě,“ uvedl Peška.

Dubové dřevo drželo tisíce let

Objev docenta Michala Rybníčka z Mendelovy univerzity v Brně a kolektivu v březnovém vydání publikuje odborný časopis Journal of Archaeological Science. Článek si všímá i faktu, že jde o třetí raně neolitickou studnu nalezenou v Česku v uplynulých čtyřech letech.

Archeologové mimořádně zachovalou dubovou studnu o půdorysu 80 x 80 cm a hloubce 140 cm vykopali v roce 2018 při záchranném výzkumu na trase budoucí silnice D35. Právě díky výjimečné zachovalosti dřevěného materiálu bylo podle článku možné vznik studny velmi přesně datovat.

Restaurátoři zahájili záchranu 7 000 let staré studny na trase budoucí D35

„V rozích byly dřevěné kůly, které byly vydrážkované, a do těchto drážek se dávala opracovaná prkna. Podle dosavadních archeologických nálezů jsme si mysleli, že tato technika byla použita až někdy v době bronzové a později, například v době římské. Nyní už víme, že byla používána i tímto neolitickým lidem,“ dodal Peška.

Neolitičtí tvůrci studny opracovali dřevěné prvky nástroji z kamene, kostí, rohoviny nebo dřeva. Studna podle Pešky nebyla nalezena na území žádné osady, byla izolovaná. Osadu budou odborníci teprve hledat.

Studna v cukru

Po vyzvednutí byly části studny převezeny do sklepa piaristické koleje v Litomyšli, kde je studenti z fakulty restaurování na rok naložili do cukerného roztoku. Cukr by měl vyplnit všechny dutiny a póry dřeva. Po vyjmutí z konzervačního roztoku bude dřevo v kontrolovaných podmínkách přibližně půl roku vysychat.

Dřevěná studna, kterou archeologové našli při záchranném výzkumu pod budoucí dálnicí D35 u Ostrova v Pardubickém kraji, je nejstarší pravěká dřevěná struktura na světě.

„Nyní pracujeme na mikromorfologii studny, na rozboru určitých chemických látek, které by tam mohly být obsaženy a mohly by nám ukázat, jak tehdy vypadalo kolem studny přírodní prostředí,“ doplnil ředitel Archeologického centra Olomouc.

Po ukončení výzkumu bude objekt k vidění ve Východočeském muzeu v Pardubicích.

autoři: pta , KUB | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související