Supertáta na rodičovské dovolené se stará o tři kluky a napsal kuchařku

14. říjen 2015

Ondřej Holinka není samozřejmě jediným otcem, který zůstal doma s dětmi a ženu poslal do práce. I tak je ale takových tatínků málo. Tenhle zvládá hned tři syny a ještě k tomu napsal Kuchařku pro supertátu.

Jak to všechno zvládá? O tom byla řeč v rozhlasové Radioporadně.„Pracoval jsem tehdy jako realitní makléř a neměl jsem na rozdíl od manželky pravidelný příjem. Žil jsem z provizí a nemohli jsme se spolehnout na to, že budu do rodinného rozpočtu přispívat každý měsíc," vysvětluje Ondřej Holinka, který se o děti stará více než sedm let, tedy od narození druhého syna.

Protože se snažil své ženě se vším pomáhat už od narození prvního potomka, nebyla pro něj péče o miminko ničím neznámým. „Cítil jsem se na to připraven. Ale když přišel den D, chyběla mi manželka jako konzultant. Najednou jsem byl na to sám," říká Ondřej Holinka.

Scházel se s maminkami na hřišti a probíral s nimi klasická témata jako levné plínky, vhodný prášek na praní apod.

Čtěte také

Páni sousedé se nejdřív na rozdělení rolí v rodině u Holinků dívali nedůvěřivě. Nepovažovali to za normální. „Postupem času si na to zvykli a přestali to řešit. Ale nesetkal jsem se nikdy s nějakou nepříjemnou reakcí," vzpomíná Ondřej Holinka.

Na výchově jsme se shodli

Na výchovu mají Holinkovi společný názor. Kde je rozpor, přichází na řadu diskuse a kompromisy. „Zásadní problém jsme v tomto směru nikdy neměli," uvádí Ondřej Holinka. Určitě znáte situaci, kdy se maminka snaží dítěti nastolit přes den řád a režim. Večer přijede otec z práce, dítě rozdivočí a v mnohém mu povolí. Matka je pak za zlou, když se dožaduje pořádku. „Jsem v opačné situaci. Chtěl jsem, aby když je čas spát, šlo se prostě spát. Nebo abychom večeřeli společně. Manželka mi to narušuje," říká Ondřej Holinka s tím, že to na druhou stranu chápe a respektuje. „Když přišla v sedm večer, nemohl jsem ji bránit v tom, aby si s nimi nehrála a nepomazlila, protože mají jít kluci spát," vysvětluje Ondřej Holinka.

Domácnost v malíčku

Ondřej Holinka se synem

„Dělám doma všechno. Starám se o zahradu. Vařím, žehlím, peru. Jediné, co jsem chtěl, bylo, aby žena alespoň dávala prádlo do pračky," uvádí Ondřej Holinka. Manželku pouští do kuchyně pouze o víkendu a raději se nedívá, co se tam děje. Nevydržel by to s nervy. „Po jejím vaření je kuchyň zaneřáděná, protože pomáhají i děti. Musím se kousnout do rtu, překonat to a hlavně výsledek pochválit," zdůrazňuje Ondřej Holinka.

Kuchařka pro supertátu

Ondřej Holinka je vyučený kuchař. Na myšlenku, že by mohl napsat kuchařku, ho přivedli známí, kteří se se svými dětmi občas stavili na návštěvu. Dostali něco dobrého k jídlu. A s úžasem zírali, že se jejich potomci cpou s chutí něčím, o co by doma nezavadili, například zeleninou.

„Kuchařka byl nápad právě lidí okolo mě. Začalo to jako sranda. Nakonec to bylo hodně práce, aby to mělo hlavu a patu," říká Ondřej Holinka. S přípravou knihy mu také pomohli kamarádi.

Kniha má zatím úspěch hlavně u maminek, které chválí, že je to vtipně napsané a dětem to chutná. Některé z ní vaří a jiné ji koupili tatínkům s nadějí, že se chopí vařečky. „Podle těchto receptů může vařit i ten, kdo zatím kolem kuchyně pouze prošel," myslí si Ondřej Holinka. Nejsou to žádné komplikované přípravy, protože na mateřské není na takové vaření čas.

Čtěte také

autor: PRO
Spustit audio